Елиуд Кипчоге, най-великият маратонец на всички времена, си спомня, че е бил шокиран, когато разбрал за отлагането на Олимпийските игри Токио 2020 в дома си в Кения заради пандемията от коронавирус.

Впоследствие този шок се превърнал в разочарование, но по-късно в неподчинение. „Ще спечелим битката срещу коронавируса“, заяви световният рекордьор в маратона, който е считан от мнозина за най-великия в дългата дисциплина, в интервю за Ройтерс.

И мъжът, който миналата година стана първият в историята, който пробягва разстоянието от 42.95 км под два часа, потвърди, че вижда себе си освежен и готов за защита на олимпийската титла в Токио догодина. За момента, обаче, 35-годишният кениец настоява, че единствената му грижа е неговото семейство в дома им в Елдорет.

„Напълно отдаден съм на моята безопасност, върху безопасността на цялото ми семейство. Вирусът ни удари много сериозно. Точно заради това трябва да обърнем вниманието на здравето и безопасността както на себе си, така и на близките си“.

Кипчоге обясни, че си е почивал у дома, когато разбрал за отлагането на Игрите. „Бях леко шокиран и трябваше да помисля още веднъж върху чутото. Впоследствие седнах и си казах „Всъщност, идеята за отлагане не е толкова лоша“.

Знаете, че участието на Олимпийски игри е мечта за всеки един спортист. Кипчоге смята, че отлагането на Олимпиадата може да бъде от полза за защитата на титлата му. „Страхотно е, защото ще получим възможността да тренираме отново пълценно и да пристигнем в Токио с много енергия“, каза той.

Пандемията доведе до отлагането или отменянето на редица спортни събития по света, включително и Лондонския маратон, който идния месец щеше да бъде първото състезание за Кипчоге след октомврийския неофициален рекорд от 1:59.40 мин във Виена.

Лондон обещаваше забележителен сблъсък между кениеца и етиопеца Кенениса Бекеле, другият маратонец, бягал под 2:02, но Кипчоге все още не е сигурен дали ще участва в британската столица на 4 октомври. Кения потвърди 42 случая на COVID-19, включително и една жертва, като страната наложи стриктни мерки, за да спре разпространението на вируса.

Те влияят и на техните брилянтни бегачи. На Кипчоге му липсват бяганията със съотборници и разговорите впоследствие. „Трудно е да бягаш сам. Когато има хора около теб, темпото е окей, говориш си с тях, докато тичаш. Наслаждаваш се на бягането“, сподели кениецът, който се надява да поднови сериозни тренировки през май.

Запитан относно това дали Олимпиадата може да бъде последното му състезание в кариерата, Кипчоге сподели, че е твърде рано да се каже. „Виждам себе си като маратонец и през 2021. Нека следващата година първо да дойде, а впоследствие ще обявя и решението си“.

Междувременно, Кипчоге се наслаждава на прекараното време със съпругата си Грейс и трите им деца, четейки, посещавайки фермата си и уважавайки правителствените мерки относно стоенето по домовете възможно най-много.

„Тичайте от време на време, просто за да пазите физическа форма. Четете вестници, бъдете със семействата си, гледайте хубави филми заедно. Заедно, в рамките на два месеца, този коронавирус ще изчезне. Моят основен приоритет е да преборим вируса и да се завърнем отново към тренировки и състезания“, бе посланието на Кипчоге към останалите атлети. /БГНЕС