Олимпийският шампион в овчарския скок Рено Лавиление намери начин да запази своя състезателен дух по време на пандемията от коронавирус, провеждайки „международно състезание по време на карантина“.

Докато някои елитни спортисти изпитват затруднения с намирането на начини за запазване на оптимална форма в домовете си, 33-годишният бивш световен рекордьор се възползва максимално в дома си в централна Франция.

Лавиление, който спечели олимпийско злато в Лондон и сребро в Рио, публикува видео в Туитър на един от скоковете си в събота, когато се засили по пътеката в градината си и скочи 5.61 м в ясното небе над Перино-ле-Сарлиев в Оверн.

„Ден 20-ти“, написа той върху видеото, което бе придружено и от негов собствен коментар. „Всичко е под контрол! Сълзи от щастие по лицето ми след скок от 5.61 м по време на моето международно състезание по време на карантина“.

Въпреки че височината бе далеч от 6.16, с които сложи край на 20-годишния рекорд на Сергей Бубка през 2014, постижението щеше да бъде достатъчно добро за осмо място в класацията на закрито за 2020, въпреки че сезонът бе прекратен заради глобалната криза.

Лавиление разкри още, че се приближава до своя „световен рекорд в домашни условия“ от 5.85 м. По време на 20-те си дни самоизолация, французинът редовно публикува видеа с креаитивни начини да остане в оптимална форма, включително вдигане от лежанка на прохождащо дете и вдигане на щанги с помощта на гуми от автомобил.

Лавиление ще трябва да почака още година за трети опит за олимпийско злато, след като Игрите в Токио бяха отложени с 12 месеца заради пандемията от COVID-19, които до събота бяха заразили почти 90 000 и убили над 7 500 души във Франция.

През 2021 той вероятно ще се състезава в конкуренцията на шведа Арманд Дуплантис, който подобри световния му рекорд със сантиметър на закрито през февруари, а впоследствие го подобри отново до 6.18 м на спирката от Световната атлетика на закрито в Глазгоу седмица по-късно. /БГНЕС