Левски победи с 1:0 Ботев Пловдив в дербито то 21-ия кръг на Първа лига, играно в София.

 Двата отбора направиха здрав мач, в който интересните положения липсваха, с изключение на гредите на Антонио Вутов и Тодор Неделев. През всички 90 минути "сините" имаха териториално надмощие, но както и през есента, срещнаха сериозни трудности пред отбелязването на гола.

Така се стигна до 89-ата минута, когато Пламен Димов си вкара автогол след центриране на Роман Прохазка. По този начин Ботев допусна 19-та поредна загуба на "Герена" и кошмарът му на този стадион продължава с пълна сила.

Левски пък продължи 100%-вия си актив в своя дом от началото на сезона и вече има 42 точки, но остава далеч зад лидерите Лудогорец (51) и ЦСКА (50). Пловдивчани заемат 5-то място с 32 т. 


Делио Роси се спря на схема 4-4-2, като само две от седемте нови попъления започнаха титуляри. Това бяха Филипе Нешименто и Станислав Костов, който поведе атаката заедно с Антонио Вутов. Изненадващо Габриел Обертан седна на пейката, там се намираха още Паулиньо и Серджи Буш.

Дебют за Ботев направи бразилският нападател Диого Кампос, който в предни позиции беше подпомаган от Тодор Неделев и Дуде Ндонгала. С капитанската лента излезе юношата на домакините Лъчезар Балтанов.

Дербито на кръга започна в бързо темпо и още в 3-ата минута Милош Цветкович изведе Станислав Костов зад гърба на защитата. Нападателят се опита да върне към връхлитащия Роман Прохазка, но пасът беше пресечен.

Малко по-късно Филипе Нешименто демонстрира страхотна техника. Португалецът първо открадна топката от Тодор Неделев, преодоля двама съперници и с хитро подаване намери Антонио Вутов. Той стреля от малък ъгъл, но Иван Чворович внимаваше и улови.

После Ботев погледна по-смело в предни позиции и великолепен изстрел на Тодор Неделев извън наказателното поле срещна напречната греда. 120 секунди по-късно бързият Дуде Ндонгала се измъкна от Милош Цветкович и центрира остро към точката за дузпата, но Холмар Ейолфсон с чудесна намеса изчисти точно пред дебнещия Диого Кампос.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=3071aa8170" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След това темпото на игра значително спадна, Левски атакуваше, но не можеше да намери пролуки в отлично организираната защита на Ботев. До края на полувремето не стана нищо интересно, като борбата все превес и футболно майсторство липсваше.

След почивката нещата на терена не се промениха, като Левски атакуваше, но не стигаше до чисти положения. В 50-ата минута Иван Горанов обра овациите от трибуните след страхотен пробив, който завърши с рикошет и корнер. Малко по-късно Неделев стреля от дистанция, но право в ръцете на Божидар Митрев. След час игра Костов беше сменен с Габриел Обертан и това раздвижи играта в предни позиции.

В 66-ата минута домакините пропуснаха най-чистото си положение да поведат. При изпълнение на корнер, Вутов засече с глава, но в напречния стълб. Последва разбъркване и в крайна сметка защитата на пловдивчани се справи с напечената ситуация. В 71-ата минута дебют за Левски направи и Паулиньо, който се появи на мястото на слабия Жерсон Кабрал.

Бразилецът веднага беше фаулиран на границата на наказателното поле, но Станислав Тодоров остана безмълвен, с което си навлече гнева на феновете. Четвърт час преди края Густаво Афонсо се възползва от грешка на Жорди Гомес и шутира без подготовка, но Митрев плонжира и изби.

Така се стигна до 89-ата минута, когато Паулиньо намери Прохазка, той центрира в наказателното поле, където Пламен Димов си заби автогол и Левски спечели с 1:0!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=995116ae2c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Левски - Ботев 1:0


Голмайстор: 1:0 Димов (89-авт)

Левски: 21.Божидар Митрев, 19.Милош Цветкович, 28.Давид Яблонски, 5.Холмар Ейолфсон, 4.Иван Горанов, 13.Жорди Гомес, 15.Роман Прохазка, 8.Антонио Вутов (85-Буш), 20.Филипе Нашименто, 26. Жерсон Кабрал (71-Паулиньо), 29.Станислав Костов (60-Обертан)

Ботев Пловдив: 99.Иван Чворович, 2.Цветомир Панов, 18.Радослав Терзиев, 70.Пламен Димов, 23.Йордан Минев, 10.Серкан Юсеин, 17.Лъчезар Балтанов, 8.Тодор Неделев, 93.Густаво Афонсо (78-Бризола), 29.Дуде Ндонгала, 9.Диого Кампос (69-Стивън Петков)

София, ст.: "VIVACOM Арена Георги Аспарухов"
Съдия: Станислав Тодоров
Жълти картони: Вутов, Яблонски (Левски); Панов, Балтанов, Димов, Петков (Ботев)