Директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов даде специален брифинг относно задържането на запалянкото на Левски, който хвърли самоделна бомба по време на "Вечното дерби" с ЦСКА и рани тежко полицайка.

"Дрехите, бомбата и маската са му дадени от непознато за него лице. Обвиняемият е с определена мярка задържане под стража 72 часа, която изтича в понеделник. Прокурорът ще иска налагане на постоянна мярка задържане под стража. Искам да благодаря на колегите от СДВ, колегите от отдел разследване, които в този кратък срок успяха да установят и издирят извършителя на това тежко деяние".

"Те работиха неуморно, денонощно и без прекъсване. В петък следобед бяхме установили неговата личност. Лицето беше предприело укриване. Не беше намерен на адреса, който обитава. Разговаряхме с него. Вчера той се появи в СДВР с адвокат и призна", започна Иванов. 

"Първите му думи бяха, че съжалява за стореното. Той е фен на Левски, който посещава футболни срещи на футболния отбор. Досега не го бяхме засичали в излъчването на противообществени прояви. Той няма обяснение защо го е направил. Твърди, че бомбата му е дадена от непознато за негово лице и той я е хвърлил по пистата, което няма как да стане, защото пистата е пред сектор "Б".

"Фенското мислене поведението им нямат логично обяснение. Повдигнато е обвинение за телесно увеждане на повече от 2-ма души. Наказанието е от 5 до 15г. лишаване от свобода. Самият механизъм на вкарване на бомбата може да е по няколко начина. Може да е по време на футболната среща. Тя може да бъде направена и на място. На всяка футболна среща задържаме много фенове с пиротехника и наркотици", допълни Иванов. 

"Първоначално издирвахме лице с татуировка, но това не е той. Потърсихме всички възможни адреси. За лицето не беше тайна, че сме стигнали до неговата самоличност. Той беше изключил телефона си. Казал е, че ще се укрие. Намерихме връзка с него и го убедихме да дойде в СДВР".

"Много фенове изразиха съпричастност. Получихме много информация. Работата беше денонощна. Няма как да ви кажем точни способи, с които разкрихме извършителя. Той не дава описание на лицето, което му е дало бомбата. Има право да се защитава и да дава каквито иска обяснения", завърши директорът на СДВР.