Бившият футболист и треньор на Левски Иван Вуцов говори пред "Тема Спорт" за началото на сезона в Първа лига. Той сподели мнението си за трите водещи отбора - Левски, ЦСКА и Лудогорец. 

Легендата коментира и новия треньор на сините Славиша Стоянович и дали раздялата с Делио Роси не бе много закъсняла. Вуцов сподели мнението си и за неяснотата около събитието ”75 години Георги Аспарухов". Той говори още и за представянето на тимовете ни в евротурнирите и какви са очакванията му от националния отбор. 

Г-н Вуцов, изминаха три кръга от старта на Първа лига. Какво ви направи впечатление от тези мачове?
- Още не мога да кажа, че имам толкова дълбоко впечатление от изиграните мачове. Общо взето, виждам, че отборите са се готвели сериозно по време на подготовките си и са променили доста съставите си. Имат много нови футболисти и всеки тим се готви по своему да постига целите, които си е поставил.

Получиха се някои любопитни резултати, интересни ли ви бяха първите мачове?
- Да, интересни бяха. Докато има завързани мачове и все още нищо не е ясно, ще бъде така. Забелязвам, че има едно изравняване на силите. Лудогорец не е толкова силен, колкото беше предните години. В Левски и ЦСКА се чувства подобрение. Това е добре за тези два именити отбора, за да могат да вървят напред.

Временен лидер в първенството е ЦСКА. Какво ги отличава в момента от другите отбори?
-Може би се дължи и на добрата селекция, която направиха. Взеха се силни футболисти. Това е положителен отзвук в тяхната работа.

Начело на тима назначиха млад треньор в лицето на Нестор Ел Маестро. Какви са впечатленията ви от него?
- Може би има нещо в него, но не мога да правя заключения все още, защото не го познавам. Но е явно,,че той е амбициран да покаже и да направи нещо. Може би ще постигне добри резултати.

Преди това споменахте, че Лудогорец не играе на очакваното ниво. И те назначиха нов специалист в лицето на Паоло Аутуори. Какво им пречи в момента, за да виждаме предишното им ниво?
- Не знам какво им пречи. Моето мнение е, че направиха големи глупости със смяната на Димитър Димитров. Това нещо не го одобрявам, но това вече си е тяхна работа, каквото са решили, това са направили. Те си знаят най-добре.

А какво се случва с любимия ви Левски. Там също имаше треньорска рокада и сега начело на тима е Славиша Стоянович. Какви са впечатленията ви от дебюта на словенеца?
- Левски трябва да подобрява непрекъснато играта си. Според мен отборът ще тръгне нагоре, защото много горчилки изпи в последните две-три години. Вече е време да настъпи малко по-сериозна промяна. Стоянович притежава добра визитка, но ще видим. Дано успее да върне Левски там, където му е мястото.

Доста хора са на мнение, че раздялата с Делио Роси бе много закъсняла. Вие споделяте ли това мнение?
- Не мога да кажа дали раздялата бе закъсняла. Не го познавам много добре, както и методите му на работа са ми неизвестни. Но много дълго време се задържа в Левски, а резултатите не идваха и се стигна до раздялата. Дано сега с новия наставник да е по-добре.

В щаба на Славиша Стоянович се върна и Асен Букарев. Ще му е в помощ ли на словенеца за опознаване по-добре на обстановката на „Герена"?
- Асен е едно отговорно момче и аз вярвам в него. Той е сериозен мъж и мисля, че има добри характеристики за развитие в бъдеще. Определено ще му бъде в помощ на Стоянович и ще го насочи в правилната посока да разбере в какъв клуб се намира и какви ценности изповядва.

Нормално като всеки нов треньор и Славиша Стоянович каза, че ще са му необходими нови попълнения. Къде виждате, че има нужда да се подсили отборът?
- Естествено, че ще иска нови футболисти. Той много добре знае какво му е необходимо. Виждаме, че на някои позиции Левски няма нужната бройка играчи Стоянович ще каже какво му е необходимо и какво ненужно на състава. Това са неща, които заедно с ръководството ще решат. Но определено съм съгласен с мненията, че на Левски му трябват още нови играчи.

Отпадането от Вадуц ли бе най-срамният момент в историята на Левски?
- Всяко отпадане е срамно и неприятно. Дано занапред да не се получават отново такива резултати.

В един момент от двубоя при победата над Ботев Враца Левски игра срещу домакините със състав, изцяло изграден от чужденци. Губи ли по този начин идентичността си отборът?
- Не, аз мисля, че не трябва да се делят хората на наши и ваши, на чужденци и българи. А трябва да се направи една добра амалгама, ако искат нещо да постигнат. Не може да се отделят само едните или другите.

Взехте участие в официалната пресконференция за събитието "75 години Георги Аспарухов". Разочарован ли сте от постоянното отлагане и неяснота кой и кога ще играе срещу сините в планувания мач в чест на Гунди?
- Да, така не се прави. Трябва нещо да е сигурно и да се сключи договор, за да е ясно всичко. Така трябва да се направят нещата. А не днес става, а утре не става и след десет дни някакво друго извинение. Това не е хубаво за хората, които постоянно са залъгвани. Трябва да се намери такъв отбор, с който да се направи зрелище, което отговаря на името на такъв голям човек като Георги Аспарухов.

Какво ви направи впечатление в представянето на другите ни отбори в евро-турнирите до момента?
- Не мога да кажа защо Славия отпадна от Хайдук Сплит. Но може би не са добри фактите след мачовете с хърватите. Може би малко и опит не им достигна. ЦСКА засега върви добре. Разочарование има в Лудогорец след отпадането от Шампионската лига, но имат добра възможност да влязат в групите на Лига Европа. Но мога да заключа, че все още се лутаме 8 Европа. Някак си не ни достига нещо, за да се получи.

Има ли по-големи шансове националният отбор за класиране на голям форум, след като в Лигата на нациите ще премерим сили със Словения, Норвегия и Кипър?
- Дано да имаме. Виждам светъл лъч. Мисля, че ще е добре да играем с такива отбори. Петър Хубчев посещава много срещи в Първа лига и дано направи добър състав за предстоящите мачове.