Изпадналият в тежко положение напоследък Левски е изключен от участие в европейските клубни турнир на УЕФА за следващите два сезона, съобщи УЕФА на официалната си страница.

Левски няма да има право да участва в европейските клубни турнири на УЕФА през сезон 2019/20 и 2020/21, освен ако клубът не е в състояние да докаже до 28 февруари 2019 година, че е платил сумите, определени като просрочени задължения към 30 септември 2018 година.

Левски е глобен в размер на 100 хиляди евро. Минути по-късно новината, която бе публикувана на официалната страница на УЕФА, бе свалена, но все още стои във френската и португалската версия на сайта. Малко по-късно новината се появи отново и на английската версия. Македонският футболен клуб Вардар (Скопие) и португалският тим Спортинг (Лисабон) също са изключени от евротурнирите, пише "24 часа".

Комисията за контрол на финансовия феърплей взе решенията и за трите клуба, след като получи становище на контролния орган относно неспазването на изискванията за мониторинг на клубовете, определени в клубните лицензи на УЕФА и финансовите Правила за честна игра. По-специално, клубовете не са успели да погасят стари задължения, които трябва да бъдат изпълнени в установените срокове.

Специално за Левски наказанието гласи, че "клубът е изключен от участие в следващия клубен турнир на УЕФА, за който евентуално ще се класира в следващите два сезона (това са сезон 2019/20 и 2020/21), освен ако клубът не е в състояние да докаже до 28 февруари 2019 година, че е платил сумите, определени като просрочени задължения към 30 септември 2018 година. Клубът също е глобен с 100 000 евро".