Колко пъти през тази година прочетохте заглавия от типа "Левски копае дъното", "Синята мъка продължава" и подобни? Вероятно много. Има и причина това да е така. Измина поредна година, в която любовта на феновете на 26-кратните шампиони бе поставена на ужасяващи изпитания.

Началото на болезнените изживявания дойде през януари 2018 година след едно притеснително равенство на Левски срещу шестия в малтийския шампионат полупрофесионален клуб Флориана в контролна среща. Тогава треньор бе вездесъщият Делио Роси, на който ръководството на "сините" му бе гласувало тотално доверие с надеждите да изправи тима на крака през зимната пауза.

Всички следящи българския футбол, обаче, знаят какво се случи. Левски така и не изгради стабилен отбор, който да има покритие на фаворит. "Синият" манталитет на победител отстъпи място на посредствеността. В този ред на мисли тимът от "Герена" за поредна година загуби шансовете си за първа шампионска титла от 2009 година насам. Тогава се стигна до спасителния пояс - Купата на България. Той обаче тотално удави надеждите на левскарите и нанесе сериозни пробойни по корпуса на клуба.

"Сините" за пореден път изпуснаха поднесен на тепсия трофей, след като загубиха от Славия с дузпи. "Белите" спечелиха битката на стадион "Васил Левски" и след 0:0 в редовното време се изиграха продължения. След тях гол нямаше и Славия спечели след 4:2 при дузпите. Бившият левскар и настоящ кандинат за футоблист на годината Георги Петков спаси наказателен удар на Жорди Гомеш в началото на срещата, а после се превърна в големия герой, отразявайки всичко възможно.

За "синята" част от България разочарованието бе голямо, сънят малко, а въпросите много. Как така и защо пак на нас се случи? Прокоба ли е, късмет ли е, закономерност ли е? Кой е виновен? Естествено, погледите се насочиха към Делио Роси, но въпреки резила срещу Славия италианецът продължи да тренира отбора. 

Със зъби и нокти Левски се добра до третото място в класирането на Първа лига, даващо право на участие в Лига Европа. С това дойде моментът, в който сърцата на "сините" фенове се разбиха на хиляди парченца. След кошмарна игра, 26-кратните шампиони отпаднаха още в първия квалификационен кръг на европейската надпревара от носителя на Купата на Лихтенщайн - Вадуц. Това доведе до уволнението на Роси.

Междувременно, навръх 75-годишнината от раждането на клубната легенда Георги Аспарухов - Гунди се случиха редица скандали, свързани с бенефисния мач между Левски и... да, така и не се разбра. Уж Бока Хуниорс, оказа се, че аржентинците са отказали. Стигна се до Милан, но впоследствие "росонерите" приеха поканата на Реал Мадрид за участие в 39-ото издание на приятелския турнир за трофея "Сантяго Бернабеу". Накрая - нищо, просто нов повод за подигравки.

Новата надежда за сезон 2018/19 при подуенските джедаи пристигна от Словения. Славиша Стоянович бе назначен за треньор на Левски и сякаш силата на тима започна да се завръща. В началото на есенната кампания 26-кратните шампиони се очертаваха като абсолютен доминатор, след като записаха няколко поредни успеха със сърбина.

Постепенно, обаче, "нещата си дойдоха на мястото" (с оглед на случващото се в последните 10 години) и "сините" отпаднаха от Купата на България след истински трилър срещу Черно море във Варна. Това видимо сгромоляса психически "подуянци" и те трябваше да преживеят скандално срамнa загубa от Ботев Враца с 1:3 насред "Георги Аспарухов". Съдбата очевидно прояви огромно чувство за хумор, след като триумфът за гостите дойде след голям мач на бившите левскари - Валери Божинов и Валери Домовчийски. Отборът се сгромоляса до третото място, като изостава на цели 10 точки от ЛУдогорец и на четири от ЦСКА.  

Финалът на мъката дойде съвсем скоро. "Сините" бяха осъдени да платят на Черно море сумата от 37 500 евро, които са дължими като част от трансфера на френския халф Мехди Бурабия в турския Коняспор. Левски бе близо и до обявяване в несъстоятелност. Там обаче нещата между изпълнителния директор Красимир Иванов и единия от собствениците на фирма "Титан 77" – Емил Ботев бяха изгладени. Поне засега. Отново стана ясно, че шефовете на клуба дължат пари.

Последва нов удар. Мениджърът Николай Жейнов на свой ред обяви, че е пуснал искане за несъстоятелност на "сините". Жейнов претендира за минимум 100 000 лева, които не са му платени, заяви още, че има и доказателства за това. Облаците над "Герена" сериозно се сгъстиха в края на годината, а ситуацията наподобява тази, при която ЦСКА фалира. Само времето ще покаже дали ще се стигне и до банкрутиране на Левски.

Последният проблем е с отворен край. УЕФА ще изхвърли "сините" от евротурнирите за следващите два сезона, ако до 28 февруари 2019 година не успеят да докажат, че са платили просрочените си задължения към 30 септември 2018. Тук нещата са сериозни. Шефовете на клуба задължително трябва да се изръсят със 200 000 лева глоба към УЕФА, а отделно от това трябва да извадят и 2 000 000 лева дългове към НАП. 

Сега в разбитите левскарски сърца остава надеждата, че от тук, по-лошо няма как да стане. Няма вариант, в който тимът от "Герена" да нарани още повече феновете си. Дано Левски е ударил дъното, защото от тук насетне, трябва да се тръгне нагоре. Никой вече не иска да гледа обнадеждаващо начало, посредствено продължение и печален край. Десет години! Прекалено много за изстрадалите верни фенове. Те видяха много разочарования и заслужават някакъв реванш за верността си. Дано Левски е стигнал дъното.

Коментар на Донислав Донев, специално за Gol.bg