Мач №1 на България отново е тук!

Днес от 13:00 часа на Националния стадион Левскии ЦСКА ще се срещнат за 147-и път за първенство след основаването на вече бившата А група през 1948 година. 

Вечното дерби този път ще е и на надеждата, защото съперниците имат много за какво да играят. 

Трите поредни издънки на Лудогорец би трябвало да вдъхнат допълнителен импулс в двата отбора. 

Всеки знае какво означава победа в този двубой и докъде евентуален успех може да вдигне самочувствието. 

И двата тима сбъркаха от началото на пролетния полусезон, но моментът за оказване на сериозен натиск на силно разклатения лидер Лудогорец изглежда перфектен. 

Стига да има кой да се възползва от кризата при шампионите. 

При успех ЦСКА ще изравни баланса във вечното дерби, ще се откъсне на 6 точки пред съперника си и ще съкрати изоставането си от върха до едва два пункта! 

Победа за Левски пък означава, че ще изравни точките си с ЦСКА и ще излезе пред червените в класирането заради по-добри показатели в преките мачове. Наред с всичко успех в тази битка ще даде малко спокойствие на победителя и ще улесни процесите, които се случват, било на „Герена" или на "Армията".

Днес Георги Дерменджиев за първи път ще участва в Мач №1 у нас. Той обаче показа самочувствие и заяви, че съперникът не го притеснява. 

Съставът на специалиста за дербито е ясен още от момента, в който Валери Божинов получи контузия в двубоя с Витоша и остана извън групата. Така атаката със сигурност ще води голмайсторът Станислав Костов. На вратата ще е Николай Михайлов, а карето пред него – Цветкович, Яблонски, Рейш и Горанов. В халфовата линия ще си партнират Тиам и Райнов, а по крилата ще бъдат Паулиньо и Кабрал. 

В ролята на плеймейкър ще е Давиде Мариани. Именно на последните трима от треньорския щаб възлагат най-много надежди да издърпат тима до победа. Мариани е човекът в най-добра форма от сините - бе голмайстор на тима в подготовката, започна пролетта с гол и асистенция. Той получава пълна свобода на действие от Дерменджиев. Паулиньо и Кабрал пък ще трябва да създават проблеми на отслабената по двата фланга отбрана на червените. Бразилецът показа признаци на събуждане - в последната среща вкара и направи асистенция.

ЦСКА посреща дербито с проблеми най-вече в защита. В крайна сметка тимът остана без двамата си номинални леви бекове - Жеферсон и Ангел Лясков. Бразилецът още не е възстановен от травмата, която получи на лагера в Испания. А Лясков не е готов, след като окото му пострада тежко в мача с Ботев Вр (2:1). Другият проблем е свързан с наказанието на Малинов, който играеше изнесен малко пред защитата при схема 4-1-4-1.

Почти сигурно отляво в отбрана ще стартира вътрешният халф Жанио Бикел, прогнозира „Тема спорт“. Той вече изпълняваше тази роля - при гостуването на "Тича". В случай, че Бикел бъде преквалифициран, на позицията пред защитата ще действа Антов. Друг вариант е Стойчо Атанасов или Стивън Перейра да започне отляво, а Бикел да е опорен халф.

Добрата новина за армейците е, че на разположение е крилото Енрике Рафаел. Той пропусна двубоя с Ботев Враца заради проблеми в рамото и е бил на инжекции през седмицата, но ще може да се включи в дербито. Бразилецът обаче по-скоро ще остане резерва, а отляво на атаката ще стартира Евандро. Заради завръщането на Енрике един от чужденците извън ЕС трябва да остане извън групата. Това почти сигурно ще е Мауридес, както стана на "Тича", за сметка на Енрике, Евандро и Соу.

Десен бек се очертава да е Иван Турицов. 19-годишният плевенчанин игра за първи път в елита при успеха над Ботев Вр и се представи на ниво. По десния фланг ще атакува Джеси, а централен нападател ще е Али Соу. Заради кадровите проблеми на пейката ще седне 15-годишното крило Мартин Смоленски, който изкара цялата зимна подготовка с мъжете.

При Любо Пенев стремежът на ЦСКА е ясен - задържане на топката и атаки най-вече по земя. Тиаго и Пинто ще експлоатират възможности за далечни изстрели. А статичните положения също може да се окажат коз за армейците благодарение на добрите центрирания на Тиаго.

БЪРЗИ ФАКТИ:

ЛЕВСКИ:
- с 1:0 на 29 септември м.г, във вечното дерби прекъсна серия от 6 мача за първенство без победа над ЦСКА. В тях стигна до 2 равенства и 4 загуби, което изравни везните в общия исторически баланс в двубоите на вечните съперници. Сега сините отново имат предимство в победите;
- в миналия кръг срещу Витоша (Бистрица) Паулиньо вкара първия си гол в своя 12-и мач в настоящото първенство. През миналия сезон бразилецът отбеляза 8 попадения в 15 срещи и бе стрелец №2 на тима;
- водачът в листата на стрелците през сезона Станислав Костов (17) е вкарал в кариерата си едва един гол във вратата на ЦСКА в 14 шампионатни срещи срещу червените - при загубата с 2:3 на Левски на 15 май м.г. Балансът му срещу ЦСКА е 2 победи, 6 ремита и 6 загуби;


ЦСКА:
- за първи път от 5 дербита за първенство насам и двата тима ще бъдат водени от наши треньори - Любо Пенев срещу Георги Дерменджиев. Последният треньорски дуел между българи бе на 28 май 2017 г. и в него червените, начело със Стамен Белчев, биха с 3:0 сините на Николай Митов, но с голове на чужденци (Симао - 2, и Кулма);
- титулярът под рамката Витаутас Черниаускас стана в миналия мач с Левски(0:1) първият чужденец, вкарал си автогол в 71-годишната история на сблъсък №1 в България. Така "резултатът" при автоголовете в дербито бе изравнен - 3:3;
- 0:1 в предишното вечно дерби през сезона прекъсна серия от 16 поредни мача на армейците срещу Левски с отбелязан гол, започнала с победата с 1:0 на 20 октомври 2012 година;
БАЛАНС ЗА ПЪРВЕНСТВО: 146 мача, 54 победи за Левски, 39 равенства, 53 за ЦСКА, голова разлика 206:200 за ЦСКА;