Обявяване на смяна на собствеността ще е акцентът в дългоочакваното общо събрание на "Левски", което ще се проведе днес. На него трябва официално да бъде съобщено излизането на досегашния главен акционер Спас Русев от клуба и представянето на новия собственик.

На сцената вече излезе бизнесменът Васил Божков, който на 13 февруари обяви с кратко прессъобщение, че ще финансира и оздравява "Левски". Въпреки това остават много въпроси около участието му в клуба, като поне част трябва да получат отговор днес.

Събранието започва в 10.00 часа и ще се проведе в зала 6 на НДК. Според неофициална информация на "Дневник" Божков няма да присъства на него.

Ако новият собственик не е самият Божков, то това ще е човек или фирма, свързана с него. Хазартният бизнесмен, който от години не говори пред медиите, не е коментирал лично решението си да започне да финансира "Левски", за който има информации, че е любимият му отбор. Той вече беше собственик на ЦСКА, а свързани с него фирми със залагания и хазартни игри спонсорират няколко отбора.

Кое е накарало Божков да се заеме със спасяването на любимия отбор и на премиера Бойко Борисов, който стигна изключително тежко финансово положение остава в сферата на предположенията.

Въпреки многото неизвестни ситуацията в "Левски" се промени рязко, като принос за това има и новият изпълнителен директор Павел Колев, който в медийните си изяви непрекъснато подчертава ролята на Божков като на спасител. Колев няколко пъти заяви, че клубът на практика е бил във фалит и дори заяви, че е бил на месец-два от прекратяване на дейността си.

По думите му одитът, направен от новото ръководство, е показал задължения от около 32 млн. лева. Колев обяви, че Божков е платил над 3 млн. лева само за десет дни. Сините обявиха преди седмица, че са погасени всички задължения, касаещи получаването на лиценз за Европа.

"Може би беше въпрос на един-два месеца тотално да прекрати дейността си. Положението беше критично. Сега нещата стоят малко по-добре, може би доста по-добре, но има още много работа да се върши", заяви Колев в интервю за "24 часа".

В средата на февруари Божков обяви чрез своята "Нове холдинг", че ще финансира и оздравява "Левски", който "е безспорно най-популярният и разпознаваем бранд в родния футбол и като такъв предоставя потенциална възможност за успешно бизнес партньортво".

"Това е причината групата компании, в които г-н Божков има участие, да се включат в необходимото оздравяване, управлението, финансирането и дългосрочното развитие на клуба. Партньорството ще продължи, докато съществуват възможности за растеж и бизнес интересите на двете страни съвпадат", обяви тогава "Нове холдинг".

Все още е неизвестно какви бизнес възможности и за растеж вижда Божков, не е сигурно че и общото събрание ще даде отговор.

"Левски" отново е претендент за шампионската титла след като съкрати изоставането си от "Лудогорец" на пет точки. В неделя сините приемат шампиона на "Георги Аспарухов".

Спортният възход съвпада с думите на президента на "Славия" и член на изпълнителния комитет на БФС Венцислав Стефанов, че има директива "Левски" да е шампион и че сините ще получават съдийска подкрепа. Съвпадна и с кризата на "Лудогорец", който загуби неочаквани точки през пролетта.

Това е третата смяна на собствеността в "Левски" за по-малко от четири години. И отново идва след безвъзмездно прехвърляне на акциите.

Финансовият отчет за 2018 г. показва, че в момента Русев държи 49.89%. След него се нареждат бившият футболист Даниел Боримиров и Стоян Кръстев (бивш член на Надзорния съвет на ОББ и адвокат, защитавал Милен Велчев по дело за клевета от 2003 г.) с по 18.42%. Тръстът на привържениците "Синя България" има 10%, а останалите по-малки акционери са с общо 3.27%.

Името на Божков се появи като възможен нов собственик на "Левски" в средата на ноември. Месец по-късно букмейкърът "Ефбет" (компания от орбитата на бизнесмена, който има интереси в различните видове хазарт и строителни компании) стана основен партньор на клуба, а логото му беше преместено от гърба на предната страна на фланелките.

За пръв път името на Божков беше обвързано с "Левски" публично от Павел Колев. Изпълнителният директор работи усилено по изготвяне на стратегия, която да помогне на клуба да се изправи на крака. Той посочи като ключови точки изграждане на добра детско-юношеска школа, подобряване на инфраструктурата и целенасочена политика в селекцията на първия отбор.


Материал на "Дневник"