Левски започна сезона в българското първенство с победа! "Сините" надделяха с 4:1 над Дунав в Русе, а в герой се превърна Давиде Мариани, който в края на мача беше сменен, напусна терена недоволен и проведе кратък разговор с треньора Петър Хубчев край тъчлинията.

Швейцарският плеймейкър се отчете с два гола и асистенция към Станислав Иванов. Мариани откри резултата в 15-ата, а в 38-ата минута подаде към младока, който беше точен за 2:0. Малко след началото на второто полувреме Ахмед Ахмедов върна надеждите на "драконите". Той се разписа след грешка на Янис Каргас.

Вижте класирането в efbet Лига след първия кръг

В 64-ата минута гостите възстановиха аванса си от два гола. Георги Динков спъна Станислав Иванов в наказателното поле и от последвалата дузпа Мариани покачи на 3:1. Крайният резултат оформи Паулиньо в 81-ата минута.  

В следващия кръг в efbet Лига Левски гостува на Етър във Велико Търново, докато Дунав играе с Ботев в Пловдив. Преди това за "сините" предстои реваншът с Ружомберок от 1-ия квалификационен кръг на Лига Европа. Българите имат преднина от 2:0 след първата среща, играна в Словакия.


Още в 3-ата минута Дунав създаде опасно положение. Ахмед Ахмедов стреля силно от дистанция, но Милан Миятович внимаваше и спаси. По-късно Стефан Христов центрира успоредно на голлинията, след като се справи с Иван Горанов, но Нуно Рейш изчисти. После Паулиньо спъна Ахмедов на опасна позиция. Последва центриране на завърналия се в Русе Самир Аясс, при което се получи разбъркване, но Миятович със стабилна намеса улови.

Левски отправи първия си удар в 13-ата минута. Той беше дело на Давиде Мариани, но топката мина далеч от целта. 120 секунди по-късно швейцарецът все пак откри резултата. Паулиньо намери Горанов, който центрира по земя към точката за дузпата. Там плеймейкърът на "сините" изскочи от втора позиция, овладя и с шут в долния ляв ъгъл не остави шансове на Благой Макенджиев – 1:0! Малко по-късно Мариани засече, но този път вратарят улови без проблеми.

Дунав отговори в 18-ата минута с далечен удар на Христов, но отново Миятович се беше пласирал добре и хвана топката. 4 минути по-късно Левски пропусна златна възможност да удвои преднината си. Мариани центрира отлично, непокритият Костов засече с глава от вратарското поле, но покрай целта. В 27-ата минута късметът отново обърна гръб на Костов. Той излезе очи в очи по диагонала с Макенджиев, но този път нацели гредата.

Мачът продължи да бъде много интересен и вратарят на Дунав спаси изстрел на Станислав Иванов след корнер.  В 33-ата минута и Хали Тиам шутира, но слабо и Макенджиев улови. 5 минути по-късно Левски стигна до втори гол. Вратарят на домакините сбърка при изнасянето и подари топката на Мариани. Той изведе Иванов, който овладя с десния крак и с технично изпълнение с левия се разписа за 2:0!

В 47-ата минута "драконите" намалиха изоставането си. Ахмедов беше изведен от дълбочина, Янис Каргас покри засадата и нападателят с удар по земя преодоля Миятович за 1:2! Малко по-късно "сините" като по чудо не възстановиха аванса си от два гола. Костов за втори път в мача уцели гредата, а при добавката Макенджиев изби.

След малко повече от час игра Левски спечели дузпа. Иванов нахлу в наказателното поле, където Георги Динков го повали и главният съдия Георги Кабаков без да се замисля посочи бялата точка. Зад топката застана Мариани, който с прецизно изпълнение направи 3:1 за Левски! В 71-ата минута швейцарецът беше близо до хеттрик. Той получи подаване от Мариани и стреля, но Макенджиев изби.

В 76-ата минута Петър Хубчев смени Мариани с Франко Мазурек. Швейцарецът не остана особено доволен, направи гримаса, след което двамата проведоха кратък разговор край тъчлинията. В 81-ата минута Паулиньо тотално сложи точка на спора с удар извън наказателното поле. Той вкара след подаване на Иванов, който проби и с лекота преодоля Динков. До края шут на Франко Мазурек излезе в аут. 

Дунав - Левски 1:4

Голмайстори: 0:1 Мариани (15), 0:2 Ст. Иванов (38), 1:2 Ахмедов (47), 1:3 Мариани (64-д), 1:4 Паулиньо (81)

Дунав: Благой Макенджиев, Георги Динков, Самуел Инкоом, Мартин Ковачев, Илия Мунин (54-Милчев), Александър Исаевски, Диян Димов, Самир Аясс (74-Кавалканте), Иван Селеменев, Стефан Христов (69-Семедо), Ахмед Ахмедов
Треньор: Людмил Кирилов

Левски: Милан Миятович, Живко Миланов, Янис Каргас, Нуно Рейш, Иван Горанов, Кали Тиам, Мартин Райнов, Давиде Мариани (76-Мазурек), Станислав Иванов (82-М. Петков), Паулиньо, Станислав Костов (55-Илия Димитров)
Треньор: Петър Хубчев

Ст.: Градски, Русе
Съдия: Георги Кабаков
Жълти картони: Мунин, Исаевски, Ахмедов (Дунав)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=205fa951e2" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>