Левски победи втородивизионния Спартак (Варна) с 5:1 на стадион "Градски" в Балчик и се класира за осминафиналите в турнира за купата на България по футбол.

"Сините" имаха превъзходство и заслужено стигнаха до успеха.

Още в 12-ата минута Насиру Мохамед от софиянци прати топката в мрежата на Иван Иванов, но попадението правилно беше отменено заради засада.

В средата на полувремето отново Мохамед имаше шанс, но ударът му от въздуха по диагонала, беше избит от Иванов, а при добавката от малък ъгъл Дени Алар стреля в ръцете на стража на варненци.

Малко по-късно варненци също стигнаха до възможност да се разпишат. Ивайло Русев се измъкна в добра позиция и стреля от границата на пеналта, но право в ръцете на Николай Михайлов.

В 28-ата минута Левски поведе. Франко Мазурек вкара с удар по тревата от 20 метра след добър пробив и подаване на Ивайло Найденов от дясно.

Три минути преди почивката Дени Алар удвои с глава отблизо след отлично центриране от ляво на Иван Горанов.

В 50-ата минута Мохамед направи аванса на Левски класически. Ганаецът беше изведен в чиста позиция зад гърба на защитата на домакините с дълъг пас от Мартин Райнов, напредна и с удар по тревата от 11-12 метра вкара дебютния си гол за "сините".

В 55-ата минута 17-годишната резерва Мартин Петков покачи на 4:0 с добавка отблизо, след като удар с глава на Алар се отби от страничната греда. Това беше първи гол за юношата на клуба в официален мач на представителния отбор.

Малко повече от минута по-късно Петков се разписа за втори път и направи 5:0, след като с пас от дълбочина беше изведен зад гърба на отбраната на спартаковци, овладя добре и от 12-13 метра прати топката в мрежата.

В 63-ата минута Спартак върна едно попадение. Янаки Смирнов се възползва от грешка на Райнов в дясно в наказателното поле, отне му топката и центрира по тревата към малкия пеналт, откъдето Ивайло Русев засече в мрежата.

Четвърт час преди края на редовното време главният рефер Станислав Тодоров спря срещата за кратко заради напрежение по трибуните между агитките на двата отбора. Наложи се навлизането на полицейски части на стадиона, за да успокои обстановката.

Малко след подновяването на играта, в 78-ата минута, Мартин Петков пропусна да запише хеттрик, след като от изгодна позиция в наказателното поле фронтално срещу вратата стреля право в ръцете на Иван Иванов. 

Спартав Варна - Левски 1:5

0:1 Мазурек (28)
0:2 Алар (42)
0:3 Мохамед (50)
0:4 Петков (55)
0:5 Петков (57)
1:5 Русев (52)

Спартак Варна: 1. Иван Иванов, 3. Васил Добрев (45' - Николай Томов), 4. Иво Иванов, 5. Георги Динков, 6. Архан Юсуф, 7. Янаки Смирнов, 8. Стоян Иванов, 9. Ивайло Русев, 15. Боян Илиев-К (61' - Филип Колев), 73. Стефан Иванов, 83. Иван Пенев
Треньор: Неделчо Матушев

Левски: 13. Николай Михайлов-К, 4. Иван Горанов (53' - Мартин Д. Петков), 19. Йонис Каргас (61' - Живко Миланов), 70. Мартин Райнов, 6. Ивайло Найденов, 77. Илия Юруков, 14. Филипе Нашименто, 10. Франко Мазурек, 18. Насиру Мохамед, 9. Дени Алар, 11. Здравко Димитров
Треньор: Петър Хубчев

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=ce3cff9f9e" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>