Председателят на Националния клуб на привържениците (НКП) на Левски Степан Хиндлиян даде пресконференция, на която говори за множеството проблеми с феновете на "сините".

Преди месец ултрасите забъркаха безредици по време на гостуването на Славия на стадиона в квартал "Овча купел", а после бяха обвинени за расисткия скандал на евроквалификацията България – Англия (0:6). Хиндлиян каза своето мнение по всички теми и заяви, че НКП не е "държава в държавата". 

"В дните след мача истерията беше много голяма и на малко по-битово ниво се отразяваха нещата. А те са много по-дълбоки, за да се случи това, което се случи. НКП разработи едни предложения за постигане на договорености с Левски за дългосрочна работа. Тези предложения ги внесохме в ПФК Левски. Те бяха изпратени до изпълнителния директор и собствениците на дружеството. За съжаление все още нямаме отговор на тези предложения".

"В този документ до голяма степен е обяснен проблемът от наша гледна точка. Дали сме нашето виждане за този проблем от опита, който имаме по стадионите. Проблемът с футболното хулиганство не може да бъде решен едностранчиво и с репресивен подход".

"Голяма част от хората са на мнение, че не трябва да се комуникира с полицаите. Но ние сме убедени, че без комуникация нещата няма да се получат. В резултат на това инцидентите бяха сведени до минимум", започна Хиндлиян.

"Огромната част от нашата дейност е популяризиране на левскарството и превенция. За много малко неща сме получавали минимална подкрепа от Левски. Без воля на държавните институции и мъжете, които ги управляват, това можем да постигнем с нашите усилия".

"Левски Фемили" е събрал и дал за благотворителни каузи над 100 000 лева. Събрани са средства за лечение на редица деца, на спортисти. Клубовете ни по места събират пари, купуват продукти и ги раздават на хора в нужда".

"Казвам всичко това, защото на база нашия опит смеем да твърдим, че можем да се справим с футболното хулиганство", каза още той, след което припомни, че феновете са взели активно участие, включително и финансово, в редица събития, включително и при организацията за 100-годишнината на клуба.

После Хиндлиян коментира инцидентите на мача Славия – Левски и България – Англия, където няколко души от сектор "Б" напуснаха стадиона самостоятелно заради расистките скандали, които обиколиха цяла Европа.

"Преди мача със Славия имаше уговорка, която не бе спазена и ни вкараха при едни стари седалки с мисълта, че това нещо ще се случи. Имаше уговорка привържениците на Левски да не са на тези седалки, но това не се спази".

"За мача с Англия, знаете, че подвиквания и жестове е имало от всички части на стадиона. Факт е, че фокусът на вниманието бе срещу момчетата, защото те бяха като група и излязоха като група. С Англия вниманието целенасочено беше фокусирано към определена група. Имаше подвиквания от всички сектори, включително и от чичковци, чоплещи семки в сектор "А", които не са толкова толерантни".

"Не отричам това, което се е случило, но не може проблемът да бъде решаван едностранчиво. Ходите на мачове на юношите и знаете там какво е поведението на родителите. След мача с Англия обвиниха хора, че са показали среден пръст в деня, в който вицепрезидентът показа такъв".

"Не може да се вменява изцяло отговорност на фенклубовете, защото има дълбоки причини за това, което се случва. Немалка част от привържениците не знаят какво е забранено и какво не. Част от инцидентите се случват с момчета, които идват само за големи европейски мачове и те вадят стари знамена. Трябва да се работи с тях. Те не знаят кои са забранените символи", обясни още шефът на НКП.

"Не съм сигурен, че законът за футболното хулиганство е добър. Той е така направен, че практически дава възможност на полицейския орган да си избере кой иска да накаже под някаква форма. Чл. 28, т. 2. е за отказ за изпълнение на разпореждане. Дали се изпълняват или не устни разпореждания, е въпрос на полицейска преценка, а хората няма как да се защитят".

"Т. 8 – отправянето на ругатни и други неприлични изрази и жестове. Това е врата в полето. Полицейският орган може да преценява генерално и във всеки един момент. Лицето Х не му е симпатично, прибира го, защото е отправял ругатни и няма механизъм, по който човекът да може да докаже, че това не е така".

"Този закон е напълно рестриктивен и скалъпен набързо, но сега се прилагал. Създава се впечатление, че ние сме една изключително мощна организация, едва ли не държава в държавата, което е смехотворно", каза още Хиндлиян.