Поправката "Симеонов" в Закона за хазарта, която предвиждат лотарийните игри да могат да се организират единствено от Българския спортен тотализатор, мина на първо четене, съобщава Dnes.bg.

Предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов е лотарийни талони да се продават единствено в лицензирани от Комисията по хазарта обекти, които обаче не трябва да се намират на разстояние по-близо от 300 метра от училища и университети.

Той го определи като проказа. "Цели семейства се разбиват, стига се и до убийства поради влошаване на икономическото положение на семействата и на тяхното здраве", мотивира се Симеонов.

Според него играчите губят много повече, отколкото печелят. Симеонов настоя, че извън тези мотиви, всякакви спекулации в една или друга посока са неоснователни.

"В повечето държави от ЕС е наложен държавен монопол върху тези игри – Норвегия, Австрия, Естония, Англия, Унгария. Разпространението на този вид болестна зависимост трябва да бъде възпрепятствано и най-сигурният начин е тези лотарийни игри да се извършват само от държавата", настоя той.

Славчо Атанасов от ОП припомни, че проблемите в хазарта са започнали от 2013 г. с навлизането на много частни фирми.
"3, 2 млрд лева годишно е оборотът в този бизнес, тези хора имат огромна власт и то не само финансова, толкова пари може да се купи цяла държава", коментира той.

Според ако хазартът се върне в ръцете на държавата, скандалите доста ще намалеят.