Бившият лекар на Левски, Славия и националния отбор и доайен в спортната медицина д-р Михаил Илиев коментира пред "Тема: Спорт" последните събития в българския футбол, породени от мерките срещу коронавируса. Наскоро д-р Илиев навърши 70 години, като има над 40-годишен опит в професията.

Д-р Илиев, коментарът Ви за решението на БФС да спре първенството?

- Не можеше да не се отложи предвид държавните разпоредби. Логично бе това да се случи и ще доведе до много тежки проблеми за клубовете. Основно за играчите и за президентите. Каква ще е мотивацията им да тренират? Решението за прекратяване за един месец е правилно. Както знаете, във вторник се събира и УЕФА да решава каква програма ще предложи на федерациите за следващите шест месеца.

Как ще се процедира от тук насетне?

- Ние от медицинската комисия каквото трябва, сме го организирали и сме разпратили на клубовете какви са препоръките и мерките. Играчите трябва да започнат да свикват с промените. Възможно е да има мрънкане, самоконтузване на тренировките.

Да не съм на мястото на президентите или който осигурява финансирането. Защото ви е ясно, че играчите ще си искат заплатите, договорите им трябва да се изпълняват, а приходите ще са никакви.

Например за Левски това ще е голяма загуба. Сега за мача с Лудогорец стадионът щеше да е пълен. Добре, че в клуба се сетиха да направят тази кампания с билетите и все пак генерираха приход около този двубой. Колкото и това да не е голямо перо в клубовете, си е загуба на пари. Ами средствата от телевизионните права и рекламите...

Сега, като няма мачове, ги няма и рекламодателите. Щом го няма продукта, ги няма и парите. Другото нещо е, че докато тече тренировъчният процес, на играчите ще продължат да им се купуват съответните медикаменти - витамини, възстановителни и масажни средства и т.н. Сега ще се харчат и пари за превантивните неща, които ние сме предписали на клубовете, за да може докторът на дадения отбор да започва да работи. Ами, ако ги няма парите в клуба за дезинфектанти - трябва да се пръскат съблекалните, рейсовете, да се купят термометри. Трябва всеки ден да ги проверяваш и да са длъжни честно да казват дали в семейството си имат заболял човек. Става много сложно, но така е в цял свят.

На всички е ясно, че тези тренировки няма да са никак пълноценни. Ще им трябват ли после на отборите кратки лагери, за да влязат в нужната форма след този един месец без футбол?

- Това ще бъде мъка за всички - треньори, играчи, доктори, масажисти... Ами, ако се закъса с парите? А има такива клубове, които не са добре финансово. Аз съм бил в клубове, в които е имало кризи за пари и зная колко е трудно и сложно, защото старите играчи си искат своето. Тогава може да започнат да се симулират контузии, а старите играчи знаят как да го правят - разтегнах отзад и готово. Създава се нетворческа среда и атмосфера за работа. Трудно и неприятно е. Откъде дойде всичко това, има хиляди теории, но реалността е тази и трябва да се съобразяваме с всички мерки и предписания. Не дай си Боже да излезе положителна проба на някой футболист от елита или Втора лига, защото те са под по-сериозно наблюдение. Това значи тотална карантина за играча, за отбора, за семействата им. Буламачът е готов. Ужасът е голям.

Какви са ходовете?

- Аз съм шахматист и знам, че когато си в трудна позиция, не трябва да бързаш само и само да направиш ход. Уж виждаш спасителния ход. Не, всяко действие трябва да се премисля. Трябва постоянно да се държи връзка между доктора на клуба и РЗИ (Районната здравна инспекция). Във всеки един миг, когато някой е подозрителен, лекарят трябва да сигнализира и ако е нужно, да се насочват към инфекциозните болници. Трябва да сме дисциплинирани. РЗИ е работещата и важна институция в случая. Трябва да се спазва карантина. Най-вероятно и футболният съюз ще затвори за определено време.

Какво очаквате да реши УЕФА във вторник?

- Както вече ви казах, ще се решава как да се процедира в следващите шест месеца. Как да завършат евротурнирите и първенствата, как ще се процедира с европейското първенство. То може да се отложи и за септември, и за догодина. Вариантите са стотици. Както се казва, като се обърне каруцата, пътищата са много. Има да се играят още толкова много мачове, винаги ще има ощетени и привилегировани. Може този сезон да прелее и през следващия. Пак ви казвам, вариантите са толкова много, че няма как да знаем какво ще се случи. Ще изчакаме до вторник и ще видим. Изключителна световна неприятност.

Каква е вероятността да има бараж с Унгария на 26 март?

- Много малка, защото и Унгария, и България обявиха извънредно положение. Знаете, че Орбан не си поплюва. У нас се обяви точно навреме, за което браво и на Борисов. Имаме две държави с еднакъв статут, така че не е логично да очакваме да има такъв мач, но сме подчинени на УЕФА. Във вторник ще видим. Нека не минаваме в сюрреалистична картина. Играчите също са хора със семейства.