Стойчо Стоев, бившият треньор на „Левски“ и „Лудогорец“, коментира предстоящия сблъсък между двата водещи тима у нас при рестарта на Първа лига, пише "Труд".

Според опитния наставник, работил за последно в Разград, проблемите, съпътстващи столичния гранд през последните месеци, ще се отразят на футболистите на Петър Хубчев.

„Когато има катаклизми е нормално да влияе на настроението в съблекалнята – коментира Стоев. - Проблемите са част от отбора, а играчите, колкото и да избягват да четат по темата, се интересуват какво ще е бъдещето им. При чужденците се отразява дори повече, защото липсата на яснота ги кара се питат дали ще трябва да си търсят нов отбор след края на сезона. В главите им има несигурност.“

„Левски“ и „Лудогорец“ играха по-рано през годината един срещу друг, но за Купата на България. Тогава „сините“ спечелиха след нулево равенство в редовното време и продълженията и 6:5 при дузпите.

„Всеки двубой е различен от предходния и този не прави изключение. В такива мачове решаващи са дребните детайли. Изходът може да се реши от индивидуалната класа на даден футболист. Мотивацията ще бъде на предела. Винаги домакинският фактор е плюс. Ако беше без публика, нямаше да е същото. Виждаме, че дори в Германия е някак скучно, когато трибуните са празни. Пълен стадион вдига не само атмосферата и качеството на игра. Това кара футболистите 90 минути да са в оптимална кондиция.“

Стоев, работил на „Герена“ през сезон 2014/15, е на мнение, че в първите кръгове след подновяването може да се усети известен спад в играта на отборите.

„Феновете са зажаднели за футбол, каквото и да ни е качеството на футбола. Такава пауза не е имало досега. Липсата на игрова практика ще окаже влияние. Времето за подготовка беше малко, нямаше и достатъчно контроли. От това могат да пострадат футболистите, тъй като потенциално се създават предпоставки за контузии. Но от друга страна трябва да се доиграе първенството. Най-добрият вариант бе да се състоят всички оставащи мачове от плейофите, но времето притиска клубовете и БФС предвид предстоящите евротурнири.“

За двубоя тази вечер наставникът на „Левски“ Петър Хубчев ще бъде принуден да прекроява състава.

Контузен е капитанът Живко Миланов, а наказание ще изтърпят Хали Тиам и Дени Алар. По време на паузата на „Герена“ се разделиха с Нуно Рейш.

От своя страна Павел Върба, треньорът на гостите, вече призна, че от сметките му отпада Светослав Дяков. През април от Разград пък си тръгна Джоди Лукоки.

Двубоят е първи в ерата „Наско Сираков“, поел управлението на клуба в качеството си на собственик.

Очаква се легендата да бъде на стадион „Георги Аспарухов“ в компанията на останалата част от ръководството на „сините“.