Идеята за създаване на спортен клуб се заражда през 1911 г. между неколцина ученици - прогимназисти в района на софийските улици Витошка, Скобелев и Патриарх Евтимий. По това време в София има създадени вече пет спортни клуба: "Футбол клуб" (Савата), "Клуб футбол" (Матинката), "Развитие", "Ботев" и "Раковски". Поради това новият неофициален клуб първоначално се е наричал "Шестия клуб". Почти детската възраст на "основателите" му (това са 12-14 годишни ученици), както и последвалите Балканска и Междусъюзническа войни временно осуетяват реализацията на идеята.

Едва през пролетта на 1914 г. мечтата на момчетата става факт. На 24 май същата година на учредителното събрание, състояло се в местността "Могилката" (днес градинката пред 22 СОУ), група от 20-30 ученици, вече гимназисти, създава официално новия спортен клуб. По предложение на Борис Василев (Боркиша) на клуба се дава името на Апостола на свободата Васил Левски.

Събранието избира ръководството на клуба в състав: Владимир Георгиев (Владиса) - председател, Георги Манолов (Манолето) - подпредседател, Крум Динков - секретар, Борис Василев (Боркиша) - касиер, Стефан Тошков и Атанас Янков - членове и Костадин Манолов - домакин. За контролна комисия са определени Зафир Абрашев, Крум Траянов и Любомир Чавдаров.

През следващите месеци се съставя и уставът на клуба. Както се вижда от първия известен и утвърден вариант от Министерството на вътрешните работи със заповед № 744 от 23 май 1919 г., на лицевата му страна е изписано и пълното му наименование на клуба - "Софийски спортен футболен клуб "Левски". Член I от устава гласи: "Основава се на 24 май 1914 г. Софийски спортен футболен клуб Левски".

През 1934 г. съгласно изискване на Министерството на вътрешните работи БНСФ пререгистрира всички спортни клубове. Оттогава е и решението на Софийския окръжен съд (№519 от 28.06.1934 г.), с което спортният клуб "Левски" се пререгистрира по закона на юридическите лица.

През есента на 1944 г. комунистическата власт прави нова регистрация на спортните клубове. "Левски" е обединен с Пощенски спортен клуб (ПСК), който дни преди това е преименуван от "Княз Кирил" на ПСК. Новият клуб е с наименование ПСК "Левски". Под това име той съществува една година, след което отново е със старото си име, но вече като физкултурно дружество - ФД "Левски" - София.

През септември 1949 г. се извършва коренно преобразуване на физкултурното и спортното движение у нас. Всички спортни дружества от териториален, преминават на ведомствен принцип. Това става въз основа на решение на ЦК на БКП от 27.07.1949 г. "Левски" е преименуван в "Динамо" и става ведомствен клуб на пощенци и работещите в областта на леката и хранителната промишленост. Наименования по подобен съветски образец получават и другите клубове - "Торпедо", "Строител", "Спартак", "Червено знаме", "Урoжай" и т.н.

През април 1957 г. справедливостта възтържествува и след новата реорганизация, този път на териториален принцип името на клуба "Левски" е възстановено. Това си име клубът запазва до края на 1968 г. В ход е поредното безумно реорганизиране на спортните клубове у нас. Обявената цел е чрез обединяване на клубовете да се създадат по-мощни спортни единици, които да издигнат нашият спорт на европейско и световно равнище. Решението на ЦК на БКП е "Левски" да се обедини с клуба на МВР - "Спартак". Всички спортисти са военизирани, името на новия клуб е безсмисленото съчетание "Левски-Спартак". Така продължава до юни 1985 г. След финалният мач за Купата на България между "Левски-Спартак" и "ЦСКА", който предизвиква грандиозен за тогавашното време скандал, двата футболни клуба са разформировани и преименувани. Всичко това е отново резултат на безцеремонното решение на всевластният Секретариат на ЦК на БКП. "Левски" е наименован "Витоша".

Едва през 1990 г. клубът възстановява автентичното си име ФК "Левски". От 1998 г. клубът е преобразуван в акционерно дружество и пълното му име вече е ПФК "Левски" - АД. Наименованието, което коства в сърцата на всички поколения "сини" привърженици е Левски.

Сред най-знаменитите мачове на тима са разгромните победи над вечния съперник ЦСКА с 7:2 (17.11.1968), 7:1 (23.09.1994), 5:0 (13.05.1998), победите над европейски грандове като Аякс с 2:1 (10.12.1975), 5:4 Барселона (17.03.1976), 2:1 Атлетико Мадрид (02.03.1977), 2:1 Рейнджърс (29.09.1993), 1:0 Олимпик Марсилия (01.12.2005).

Сезонът 2005/06 е сред най-силните за клуба като Левски достига четвъртфинал за Купата на УЕФА. На следващата година отборът воден от Станимир Стоилов става и първият български тим класирал се за групите на Шампионската лига.