Голямата звезда на Челси Еден Азар стана играч на мача в дербито с Ливърпул (1:1) на "Анфийлд". Белгиецът най-накрая напомни за върховата си форма от миналия сезон, в който бе избран за футболист №1 на Висшата лига, анализира британската телевизия Би Би Си.

Върхът на силната му игра срещу "мърсисайдци" бе страхотния гол през първото полувреме, след като проби през трима съперници и прати технично топката в далечния ъгъл на Симон Миньоле.

Десетката на Челси бе най-активният играч на "Анфийлд", като за 90-те минути е имал 96 докосвания с топката, най-много от всички на терена, сочат цифрите от мача.

Според статистиката е бил почти безгрешен при подаванията си - общо 63 паса (45 в половината на Ливърпул), от които 60 точни. Това прави 95.2% точност на подаванията.

Освен отбелязания гол Азар не спря да тормози защитата на "мърсисайдци" и имаше още два-три опасни удари от дистанция, които затрудниха вратаря Симон Миньоле.

Белгийският национал вече има четири попадения във Висшата лига в 30 мача, като и четирите са в последните четири мача на Челси (срещу Борнемут 2, Тотнъм 1, Ливърпул 1).

Мениджърът на сините от Лондон не пропусна да похвали Азар след мача с Ливърпул. "Еден беше чудесен. През последните седмици той постоянно надгражда своята физическа мощ, което е важно за него и подобрява уменията му.

Миналата година беше прекрасна за него, но този сезон той страда много заради контузията, завърна се, а след това отново се контузи. Затова и направихме специална програма за него“, сподели мениджърът на Челси.

На "Стамфорд Бридж" обаче съжаляват, че истинският облик на звездата идва след дъжд качулка в самия край на сезона, когато Челси не играе за нищо.

Тазгодишната кампания бе ужасяваща както за самия Азар, така и за отбора, особено под ръководството на уволнения през декември Жозе Моуриньо.

На Острова вървяха съмнения, че Азар и други основни играчи на Челси са били в конфликт с португалския мениджър и са го бойкотирали със симулативна игра.

Развихрянето на Азар все пак е отлична новина за белгийския национален отбор, който има високи цели на предстоящото европейско първенство във Франция. Очаква се при липсата на контузения Венсан Компани именно Азар да поведе тима на Евро 2016 с капитанската лента.

Вижте най-силните моменти на Азар от снощния мач срещу Ливърпул във видеото.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/0VXrh-c7Ktg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>