Първият европейски трофей за Ливърпул идва през 1973 г., когато "мърсисайдци" печелят в "два мача и половина" срещу Борусия (Мьонхенгладбах) финала за Купата на УЕФА, предшественикът на сегашния турнир Лига Европа. В златния отбор на М'Гладбах са футболни величия на Германия като Гюнтер Нетцер, Юп Хайнкес, Райнер Бонхоф и Берти Фогст - Териера.

Първата среща на "Анфийлд" е прекъсната след половин час игра заради порой, който наводнява терена. Двубоят започва отначало на следващата вечер. Храбрият тим на Ливърпул, воден от легендарния Бил Шенкли, побеждава 3:0 с два гола на звездата Кевин Кийгън.

На реванша "мърсисайдци" губят от коравите германци 0;2, но остават краен победител и вдигат първата си европейска купа. 250 000 хиляди фенове посрещат героите у дома. В навечерието на финала в Лига Европа срещу Севиля "Ливърпул Ехо" припомни вълненията около първия евротриумф на "мърсисайдци".

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="bg"><p lang="en" dir="ltr">1973. Liverpool&#39;s first European Trophy. Ray Clemence takes the UEFA Cup into the dressing room at Monchengladbach. <a href="https://t.co/5eFDQqAfij">pic.twitter.com/5eFDQqAfij</a></p>&mdash; TheOfficialLFCStory (@LFCHistoryShow) <a href="https://twitter.com/LFCHistoryShow/status/725239655252287492">27 април 2016 г.</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

По пътя към финала преди това Ливърпул отстранява други два германски отбора - Айнтрахт (2:0, 0:0) и Динамо Берлин (0:0, 3:1). Между тях без особени проблеми е сразен и гръцкият АЕК (3:0, 3:1).

В битката на полуфиналите "мърсисайдци" се изправят срещу сънародниците от Тотнъм. Ливърпул печели първия мач с 1:0, а на реванша губи от "шпорите" 1:2, но се класира за финала с решителния гол на чужд терен, дело на Стив Хайуей.   

На 9 май първият двубой от сблъсъка с Гладбах за купата в локвите на "Анфийлд" е истинска мъка. Топката цопва и остава на място за секунди, играчите просто не могат да си я подават.

Журналистът от "Ливърпул Ехо" Крис Джеймс все пак коментира заченките на футбол: "В двата лагера със сигурност ще анализират и ще търсят нов подход в атака. Ливърпул ще трябва да търси начин да преодолее персоналната защита на германците, която обезличи нападателите, начело с Кевин Кийгън".

В преиграването на първия двубой игрището отново е разкаляно, топката отново трудно върви, но поне няма локви. Далновидният стратег Бил Шенкли залага на центрирания, в които ключова роля има Джон Тошак, завърнал се в игра след два месеца.

"Шенкли и неговите помощници надушиха точния начин да поразят съперника. В атаката на Ливърпул имаше нямаше височина, но въпреки това отборът в предни позиции спечели битката във въздуха и това направи разликата. Тошак свали на два пъти с глава топката за головете на Кийгън, а Лари Лойд също с глава отбеляза от корнер", продължава журналистът Крис Джеймс.

Между двата си гола (21, 32) Кийгън профуква дузпа - ударът му е спасен от вратаря Волфганг Клеф. Вратарят на Ливърпул Рей Клемънс също има голяма заслуга за чистата домакинска победа, след като също спасява дузпа през второто полувреме.

Самият той признава, че е успял хване удара, тъй като е гледал предишните мачове на Борусия. "Написах си домашното", казва след края на мача Клемънс. Централният защитник Лари Лойд довършва германците с трети гол, вкарвайки с глава след центриране на Кийгън от корнер.

На реванша в Мьонхенгладбах обаче още от самото начало ври и кипи пред вратата на Ливърпул. Борусия успява да вкара два гола още до почивката чрез Юп Хайнкес (31, 40). През второто полувреме обаче "мърсисайдци" се бранят геройски и запазват преднината си в общия резултат, който им носи първа европейска купа.

"Футболистите на терена показаха характер, кураж и умения срещу прехвалените германци. Феновете на трибуните пък накараха отбора да се гордее, надвиквайки домакинската публика, десет пъти по-голяма на брой", пише Джеймс след успеха.

Бил Шенкли пък споделя, че по-добрата физическа форма на неговия отбор е запазила резултата в полза на Ливърпул. "Помислих си, че с головете в края на първото полувреме германците може да успеят. Но след като минаха 10 минути от втората част, видях, че започват да се уморяват. Тогава разбрах, че купата ще бъде наша", казва Шенкли.

Около 250 000 хиляди привърженици на Ливърпул посрещат отбора у дома със спечеления първи европейски трофей. Местният вестник излиза със снимка на играчите с купата в открит автобус сред талпата и със заглавие: "Никога няма да сте сами - това е доказателството".

А Шенкли е на седмото небе. "Това е най-великият миг в кариерата ми. Трудно е да се опише. Това е първият ни трофей в Европа, сигурен съм, че ни предстоят още. Ако досега е имало съмнения, че нашите фенове са най-добрите на света, тази вечер те го доказаха.

Спечелихме за вас - това ни е единствената цел, да печелим за вас. Причината да победим е това, че вярвахме заедно в успеха", вълнува се Бил Шенкли от триумфа. В същата година Ливърпул печели осмата си шампионска титла на Англия.

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Yp9mtHTiME4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>