Ливърпул изрита Евертън от ФА Къп, побеждавайки местния враг с 2:1 на стадион "Анфийлд" в мач от трети кръг. В герой за своите се превърна най-скъпият защитник в историята Върджил ван Дайк, който вкара важното второ попадение в дебюта си.

"Червените" дълго време бяха по-добрият отбор и заслужено се оттеглиха на почивка с гол преднина, дело на опитния Джеймс Милнър от дузпа.

През първата половина на второто полувреме домакините изпуснаха куп положения и бяха наказани от Гилфи Сигурдсон, изравнил след бърза контраатака на "карамелите". В 84-ата минута обаче Ливърпул си върна аванса в резултата след попадение на най-скъпата си покупка Върджил ван Дайк.

Така Ливърпул записа рекорден 16-и пореден мач без загуба срещу Евертън във всички турнири, а на свой терен няма загуба в 21 поредни мача срещу регионалния си съперник.


Срещата започна в необичайно спокойно темпо за мърсисайдското дерби, като гостите изчакваха акциите на своя противник, а момчетата на Юрген Клоп не бяха достатъчно агресивни. Едва малко преди почивката Садио Мане се измъкна между двама съперници и подаде на Емре Джан, но той беше блокиран от Гилфи Сигурдсон.

Малко след това Мане отново се озова на удобна позиция и този път реши да пробва късмета си, но не успя да уцели добре топката. Постепенно "карамелите" заиграха по-освободено и погледнаха в предни позиции, но не успяваха да създадат опасна атака. За сметка на това Ливърпул отново се втурна напред, но хубавият шут от движение на Джеймс Милнър профуча покрай целта.

Последва неточен удар на Мане, но малко след това Ливърпул получи дузпа за нарушение на Холгейт срещу Адам Лалана. Опитният Джеймс Милнър застана зад топката и откри резултата с хладнокръвно изпълнение.

Към края на първата част страстите се разгорещиха заради напрежение между Холгейт и Фирмино, при което се включиха и други футболисти, но реферът предпочете да спести картони за играчите в двата лагера.

Още не бяха изминали десет минути от второто полувреме, когато домакините пропуснаха много добра възможност да удвоят. Включилият се напред Гомес остана на добра позиция на втора греда и нанесе удар с глава, но изобщо не намери очертанията на вратата. Малко след това Лалана се освободи и шутира, но доста неточно.

Преди изтичането на час игра Робъртсън игра много смело в наказателното поле и след като се освободи от защитник отправи бомбен изстрел, но право в обсега на вратаря. Многомилионната покупка Върджил ван Дайк стреля точно с глава, но много слабо.

Точно когато не се виждаше как "карамелите" ще успеят да се върнат в мача заради натиска на своя противник, Гилфи Сигурдсон завърши с попадение бърза контраатака на своите, намирайки долния десен ъгъл след пас на Джагиелка.

В 84-ата минута най-скъпият защитник в историята на футбола ван Дайк ознаменува дебюта си за Ливърпул с гол, засичайки с глава при изпълнение на корнер. Холандецът отново се измъкна от защитата на Евертън и този път не прости на Пикфорд.

В добавеното време Окслейд-Чембърлейн получи възможност, но стреля неточно. В заключителните секунди Евертън отново можеше да изравни, но Боласие се полакоми и вместо да пусне за Сигурдсон, шутира над целта.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/jRPpIyp6ggA" frameborder="0" gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Kx-6tAXS1As" frameborder="0" gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/sL5mzH5BGSA" frameborder="0" gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Ливърпул - Евертън 2:1

1:0 Джеймс Милнър - 35',дузпа
1:1 Гилфи Сигурдсон - 67'
2:1 Върджил ван Дайк - 84'

 

Ливърпул: Кариус, Матип, ван Дайк, Гомес (Соланке - 77'), Робъртсън, Милнър (Александър-Арнолд - 77'), Джан, Окслейд-Чембърлейн, Лалана (Вайналдум - 70'), Мане, Фирмино

Евертън: Пикфорд, Холгейт, Джагиелка, Кени, Мартина, Макарти (Дейвис - 86'), Шнайдерлен, Сигурдсон, Руни (Лукман - 52'), Боласие, Калвърт-Левин (Ниас - 82')