Последният във Висшата лига Суонзи спря устрема на Ливърпул и нанесе първо поражение на “червените” след серията от 18 мача без загуба - 1:0 на “Либърти”. Домакините изиграха прекрасен мач в защита и се възползваха от единствената греша пред отсрещната врата. 

Направи я 75-милионният Върджил ван Дайк в 40-та минута, когато Алфи Моусън се възползва от нея и успя да вкара така ценното попадение за “лебедите”. В 94-та минута Роберто Фирмино можеше да изравни, но удари греда. 

Така Ливърпул пропусна прекрасна възможност да се изкачи на 3-то място във Висшата лига и остава 4-ти с 47 точки - с 3 по-малко от Челси и на само две пред 5-тия Тотнъм. Суонзи остава на последното 20-то място с 20 точки, колкото има и Уест Бромич. Последният над чертата - Стоук Сити е сам на три отпред. 

Хората на Юрген Клоп проспаха първото полувреме, в което привидно имаха инициативата, но не създаваха нищо по-интересно пред вратата на Суонзи. Домакините пък се отбраняваха задружно и опитваха с бързи контраатаки да наранят противника си. 

Все пак в 23-та минута рекордната покупка на “червените” Върджил ван Дайк засече с глава центриране от ъглов удар, но топката мина встрани от гредата. Малко след това Ван Дайк намери с дълго подаване Мохамед Салах, чийто удар от въздуха мина над гредата. 

Така се стигна до 40-та минута, когато Суонзи поведе. При едно центриране от ъглов удар Ван Дайк не успя да изчисти добре топката и я сложи право на крака на Алфи Моусън. Защитникът нямаше как да сбърка от чиста позиция и реализира второто си попадение за сезона. 

През второто полувреме играта се водеше предимно в половината на Суонзи. Още в началото Фирмино и Робъртсън имаха интересни положения да изравнят, но не и късмет. След час игра Салах изпълни много технично един свободен удар и топката отиваше застрашително в горния десен ъгъл зад Лукаш Фабиански. Вратарят на “лебедите” обаче успя да спаси с невероятен рефлекс. 

Натискът на Ливърпул се засилваше, но домакините се бранеха все така добре. В игра за “червените” се включи и още един нападател - Дани Ингс. Положение обаче отново се отдаде пред Робъртсън, чийто удар по диагонала бе отразен от Фабиански. До края "лебедите" се отбраняваха с всички налични футболисти.

В 4-та минута на добавеното време Ван Дайк центрира от лявото крило и намери абсолютно непокрит Роберто Фирмино. Бразилецът обаче от няколко метра с глава удари гредата. Миг по-късно пък Адам Лалана не успя да реагира по-добре и да вкара топката в мрежата. 

Суонзи - Ливърпул 1:0 

1:0 Алфи Моусън 40’

Суонзи: Фабиански, Ноутън, Ван дер Хоорн, Фернандес, Моусън, Олсън, Фер, Ки, Дайър (64 - Керъл), Клъкас, Аю (79 - Бони)

Ливърпул: Кариус, Робъртсън, Ван Дайк, Матип, Гомес, Джан, Вайналдум 973 - Ингс), Окслейд-Чембърлейн (68 - Лалана), Салах, Мане, Фирмино