Защитникът на Ливърпул Деян Ловрен е обвинен в даване на фалшиви показания пред съда по делото срещу бившия президент на Динамо (Загреб) Здравко Мамич. 29-годишният хърватин е заплашен от ефективна присъда до пет години затвор, съобщи медиите в Хърватия.

Ловрен е свидетелствал миналата година по делото срещу Мамич, неговия брат и бивш треньор на Динамо Зоран Мамич, бившия изпълнителен директор на хърватската футболна федерация Дамир Върбанович, както и данъчен инспектор.

Четиримата са обвинени в източването на повече от 15 милиона долара и укриване на данъци чрез трансфери на футболисти.

Една от разследваните сделки е продажбата на Ловрен в Лион през 2013 година, пише "Дневник". Прокурорите обвиняват защитника на Ливърпул, че когато е бил разпитан в съда през 2017 г., е излъгал, че е подписал анекс към договора си с Динамо за условията при бъдещи трансфери, докато все още е играел в Хърватия.

В началото на тази година същите обвинения бяха повдигнати и срещу полузащитника на Реал (Мадрид) Лука Модрич. Най-добрият футболист на световното първенство в Русия беше разпитан за трансфера си от Динамо в Тотнъм през 2008 г.