Ливърпул надви Евертън с 1:0 в невероятно мърсисайдско дерби, решено от резервата Дивок Ориги в 95-ата минута!

Забравеният белгиец наказа гаф на вратаря Джордън Пикфорд и така Червените останаха на 2 точки от Манчестър Сити, като вече имат 36. 

Карамелите могат да съжаляват, че останаха с празни ръце, защото играха добре и имаха добри положения, но ги пропуснаха. Те обаче със сигурност заслужаваха равенството. 

232-ото мърсисайдско дерби предложи страшно много емоции, а след него Ливърпул вече в 18 поредни мача е без загуба от градския съпернкик. 

Юрген Клоп направи 3 промени в състава на Ливърпул от загубата от ПСЖ, като Трент Александър-Арнолд, Джердан Шакири и Фабиньо стартираха. За Карамелите нямаши нито една разлика от триумфа срещу Кардиф, като дори хората на пейката бяха еднакви. 

Eвертън започна амбицирано и в 5-ата минута Лука Дин отклони с глава много опасно топката след свободен удар, но малко покрай вратата. Впоследствие той се справи и с опасно центриране на Александър-Арнолд. Шакири също достави много добра топка пред вратата на гостите, но никой не се възползва от нея. 

В 12-ата минута Салах изведе много добре Мане, но сенегалецът прати топката над вратата, притиснат и от Джордън Пикфорд. Получаваше се обаче доста интересен мач. Фирмино не успя да стреля при една ситуация преди Червените да оцелеят като по чудо. 

В 21-ата минута Бернард изведе Уолкот вдясно, а той подаде към Андре Гомес във вратарското поле. Португалецът стреля с глава, но Алисон спаси. Отбитата топка обаче рикошира отново в Гомес и бе на път да влезе във вратата преди Джо Гомес да успее да се върне и да избие по великолепен начин. 

Червените продължаваха да бъдат по-активни и Фирмино накара Пикфорд да спасява. След това Сините поискаха дузпа за падане на Ричарлисон, но не получиха такава. В 34-ата минута Пикфорд отрази опасен изстрел и на Шакири, за да запази нулевото равенство. 

За Алисон също имаше работа и бразилецът трябваше да списа Уолкот. Атаките следваха и към двете врати, но въпреки това почивката дойде без да се стигне до попадение. 

След нея здравата битка продължи, а в 48-ата минута Салах стреля опасно с левия крак, но малко покрай вратата. Домакините имаха предимство, но им липсваше точност, като Мане на два пъти можеше да се справи по-добре. 

Бернард отговори с неточен изстрел за гостите преди Мане да се размине с отлична топка, която Робъртсън прати успоредно на голлинията. Салах падна в пеналта при едно съприкосновение с Андре Гомес, но реферът логично подмина ситуацията. Малко след това египтянинът бе заменен от Стъридж. 

Евертън продължаваше да стои добре и усилията на Ливърпул не носеха нищо. Клоп пусна дори и позабравения Дивок Ориги в опит да стигне до триумфа и това почти донесе успех. Първо белгиецът се измъкна отдясно и подаде пред вратата, където Коулман изпревари Мане, а след корнера Ориги прати топката в гредата отбилзо! След удар на Стъридж бе блокиран. Късмет за Евертън! 

Мачът вървеше към 0:0, когато дълбоко в добавеното време Ливърпул стигна до успеха. Ван Дайк прати висока топка към вратата в опит да стреля. Изглеждаше, че тя ще излезе в аут, но Пикфорд не прецени добре положението и вместо да избие над гредата, на практика върна топката. Тя се отби още веднъж в гредата и резервата Ориги я бутна в мрежата и донесе успеха! Юрген Клоп логично полудя от радост и нахлу тичешком на терена. 

Ливърпул – Евертън 1:0
 
1:0 Ориги 95
 
Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Вайналдум, Фабиньо, Шакири (71 Кейта), Салах (74 Стъридж), Мане, Фирмино (84 Ориги)
Евертън: Пикфорд, Коулман, Кийн, Дин, Мина, Гомес, Гей, Сигурдсон (91 Зума), Уолкот (63 Лоокман), Бернард (89 Калвърт-Люин), Ричарлисон