Сблъсъкът между Ливърпул и Байерн Мюнхен на осминафиналите в Шампионската лига прикова вниманието на феновете като една от най-интересните двойки.

Петкратните европейски клубни шампиони имат богата история, но статистиката показва, че те рядко са мерили сили на европейската сцена.

Двата клуба не са играли в официален мач един срещу друг от 2001 година насам, когато Ливърпул спечели с 3:2 в спор за Суперкупата на УЕФА, като авансът на британците дори беше от три чисти гола. 

На 1 август 2017 година воденият от Юрген Клоп тим срази баварците с 3:0 насред стадион "Алианц Арена" в Мюнхен, но в приятелски мач.

Съперничеството между двата колоса започва през 1971 година, когато те играят първия си официален мач един срещу друг за Купата на панаирните градове, която предшества купата на УЕФА. Англичаните печелят с 3:0 у дома и след равенство 1:1 в Германия се класират на полуфиналите.

През есента на същата година Байерн си връща във втория кръг на КНК, когато елиминира мърсисайдци след 0:0 на Острова и 3:1 в Мюнхен. 

Най-важната им среща безспорно е на полуфиналите на КЕШ през 1981 година, когато Ливърпул се възползва от правилото за повече вкарани голове на чужд терен и елиминира германския колос след равенства 0:0 у дома и 1:1 в Германия. Преди това на четвъртфиналите Ливърпул елиминира българския ЦСКА с общ резултат 6:1, а на финала побеждава Реал Мадрид с 1:0.

Учудващо или не, фактите са такива: Ливърпул и Байерн излизат за първи път един срещу друг в Шампионската лига!