Манчестър Сити постигна изключително важна победа с 2:1 срещу Ливърпул на своя "Етихад" в голямото дерби на Висшата лига, което бе от 21-ия кръг.

По този начин преднината на "червените" на върха пред втория Сити е само 4 точки и на практика мърсисайдци загубиха комфортния си аванс. 

Това бе и първо поражение за "мърсисайдци" във Висшата лига от началото на сезона, както и прекъсване на страхотна серия от осем поредни срещи с победа във всички турнири.

Агуеро даде аванс на "гражданите" в 40-ата минута, но в 64-ата Фирмино успя да изравни за лидера в класирането. Победното попадение бе дело на Сане, който бе точен в 72-ата минута.


Срещата започна с доста високо темпо, а домакините се опитаха да наложат натиск над своя противник още от първите минути. Въпреки високите обороти в началото головите положения поне през първите няколко минути липсваха.

В 18-ата минута Мане получи чудесен шанс да даде аванс на гостите, след като пусна покрай вратаря Едерсон топката, но тя нацели страничната греда.

В следващите минути футболистите на Пеп Гуардиола се опитаха всячески да търсят свободни пространства в полето на противника и да стигнат до нещо интересно.

Това се случи и в 28-ата минута Сити можеше да открие. Стърлинг върна по перфектен начин за Давид Силва и испанецът понечи да стреля, но не успя да отправи добър удар и пропусна страхотен шанс.

Все пак обаче Сити стигна до попадение в 40-ата минута. Агуеро бе намерен в близост до близката греда, а след това овладя топката и от малък ъгъл я прати в близкия ъгъл с голяма сила, за да препарира Алисон.

До почивката така и нямаше повече попадения и по този начин Сити излезе на полувреме с аванс от попадение.

Второто полувреме започна отново с високи обороти, но през първите минути нямаше фрапантни положения пред двете врати. В 52-ата минута Фернандиньо отправи удар от дистанция, който обаче премина над напречната греда.

Броени минути след това Александър-Арнолд отправи мощен удар от няколко метра, който обаче профуча покрай вратата.

В 63-ата минута след грешка на Едерсон, Фирмино успя да стреля по посока вратата. Интересното е, че самият кариока спаси с крак вратата си.

Две минути след това Едерсон увисна при едно центриране и направи груба грешка. Топката бе насочена във вратарското поле, а Фирмино вкара с лекота в празната врата.

В 72-ата минута Сане върна преднината на Сити, след като бе намерен от Стърлинг на границата на наказателното поле и с хубав удар по земя матира противниковия страж. 

Десетина минути след това Агуеро бе на път да убие каквато и да е интрига, след като излезе сам срещу Алисон, но при опита си да излъже вратаря топката му бе избита от бразилския страж. 

В 85-ата минута и Едерсон направи фамозно спасяване след удар на противников играч, а до самия край така и нямаше повече попадения, макар че в продължението Бернардо Силва и Стърлинг направиха фрапантни пропуски.

МАНЧЕСТЪР СИТИ – ЛИВЪРПУЛ 2:1
1:0 Агуеро 40
1:1 Фирмино 64
2:1 Сане 72

МАНЧЕСТЪР СИТИ: Едерсон, Компани (88 - Отаменди), Данило, Лапорт (86 - Уолкър), Стоунс, Силва (65 - Гюндоган), Фернандиньо, Бернардо, Агуеро, Стърлинг, Сане

ЛИВЪРПУЛ: Алисон, Ловрен, Ван Дайк, Робъртсън, Александър-Арнолд, Милнър (57 - Фабиньо), Вайналдум (86 - Стъридж), Хендерсън, Фирмино, Салах, Мане (77 - Шакири)