Ливърпул отново дръпна на 7 точки пред Манчестър Сити в класирането на Висшата лига, след като спечели минимално с 1:0 гостуването си на Брайтън. Единственият гол в срещата вкара Мохамед Салах в 50-та минута от дузпа. Това бе 14-то попадение на египтянина в първенството този сезон. 

По този начин тимът на Юрген Клоп реагира добре след двете поредни загуби - от Сити за първенството и от Уувърхемптън за ФА Къп. “Червените” са на първо място в класирането с 57 точки, а Манчестър Сити е с 50 и в понеделник среща Уулвс. Брайтън остава в “златната среда” - 13-та позиция с 26 точки. 

Ливърпул започна срещата със самочувствие и владееше топката и изчакваше грешки на своя съперник. Първата възможност за “червените” дойде в 9-та минута, когато Робъртсън центрира остро от лявото крило, но Роберто Фирмино се размина със топката за сантиметри. 

След четвърт час игра гостите поискаха и дузпа, след като Ван Дайк претендираше, че е задържан в наказателното поле на противника. Главният рефер обаче не трепна. Малко след това Александър-Арнолд изпрати добро центриране в наказателното поле, но ударът с глава на Шакири не намери целта.

Статистиката на почивката показваше смазващо превъзходство на Ливърпул във владеенето на топката - почти 78%, но реалните голове положения пред вратата на Брайтън липсваха. 

“Червените” започнаха силно втората част и само три минути след подновяването на играта Мохамед Салах проби по лявото крило и стреля в типичен стил по земята, но Бътън спаси. 

Минута по-късно египтянинът си изработи дузпа. Салах получи топката в наказателното поле на Брайтън, успя да се освободи от Грос, който го фаулира. Салах реализира със самочувствие отсъдената дузпа и направи 1:0. 

В 58-та минута домакините имаха възможност да изравнят след хубаво центриране на Монтоя, но Фабиньо успя да блокира удара на Грос. В 75-та минута пък Бътън отрази много тежък удар на Роберто Фирмино от около 20 метра. 

Пет минути по-късно Вайналдум стреля фалцово от границата на наказателното поле, но топката мина на сантиметри от вратата. Малко след това шанс се откри и пред Садио Мане, който бе изведен от Салах. Ударът на сенегалеца обаче бе блокиран, а топката мина покрай гредата. 

В 88-та минута Ливърпул пропусна нова възможност. Напористият Милнър проби по лявото крило и центрира остро, а Салах бе непокрит. Египтянинът стреля без подготовка, покрай вратата. 

Брайтън - Ливърпул 0:1

0:1 Мохамед Салах 50’-д 

Брайтън: Бътън, Монтоя, Дънк, Дъфи, Бонг, Стивънс, Прьопер, Марч (66 - Нокер), Грос (79 - Каял), Локадия, Мъри (66 - Андоне) 

Ливърпул: Алисон, Робъртсън, Ван Дайк, Фабиньо, Александър-Арнолд, Хендерсън, Вайналдум, Шакири (72 - Милнър), Мане (89 - Кейта), Салах (90 - Ориги), Фирмино