Ливърпул и Байерн Мюнхен завършиха 0:0 в първа осминафинална среща в Шампионската лига, играна на стадион "Анфийлд".

Петкратните европейски клубни шампиони изиграха вихрено първо полувреме, в което атаките се редуваха и пред двете врати, но въпреки това си останаха с по един точен удар.

Втората част протече при доста по-ниско темпо и малко на брой интересни положения, като играчите заложиха основно на здравите единоборства.

Интересното е, че Байерн не вкара и при четвъртия си опит на терена на Ливърпул, като това е трето поредно нулево равенство между двата отбора на английска земя. Реваншът е на 13 март на стадион "Алианц Арена".


Мърсисайдци започнаха по-агресивно и опитаха ранен домакински натиск, но отбраната на германския шампион действаше сравнително спокойно и успяваше да отблъсне противника си. Липсваха интересните положения, но пък напрежението във въздуха се усещаше и през екраните.

Първата опасна ситуация дойде в 12-ата минута, когато Мохамед Салах беше намерен с дълъг пас от Джордан Хендерсън и египтянинът отправи удар от въздуха от трудна позиция, но Мануел Нойер улови спокойно. 

Баварците веднага се втурнаха напред и в рамките на секунди изпуснаха два шанса. Първо Жоел Матип беше на път да си отбележи автогол, но Алисон спаси своите, а малко след това шут на Джошуа Кимих беше блокиран от Кейта в наказателното поле.

Атаките продължаваха да се редуват пред двете врати. Садио Мане напредна и стреля покрай лявата греда, а след това домакините трябваше да треперят - Алисон не изнесе топката добре и Кингсли Коман завърши с левачката, но прати кълбото във външната част на мрежата.

Мохамед Салах отправи неточен удар с глава при поредното центриране в наказателното поле на баварците. По-късно Кимих получи жълт картон и ще пропусне реванша след три седмици, което ще създаде главоболия на треньора Нико Ковач.

"Червените" създадоха още една вълнуваща ситуация, когато Наби Кейта стреля, но топката срещна тялото на Никлас Зюле, след което опитът за добавка на Мане отблизо не се получи заради лош контакт с кълбото, като това беше и най-добрата възможност в мача. Малко по-късно сенегалецът пробва и задна ножица, но без успех.

Пет минути преди паузата Ливърпул сътвори много хубава атака. Салах чукна майсторски с петичка към Фирмино, който навлезе в пеналта и върна назад към Матип, чийто удар мина покрай лявата греда.

В началото на второто полувреме Кингсли Коман спринтира отляво и центрира към Левандовски в наказателното поле, но таранът на гостите беше блокиран успешно. На отсрещната врата отбраната на Байерн сбърка, но и Салах не се ориентира добре.

Преди да изтече час игра Серж Гнабри отправи страховит снаряд, но кълбото профуча малко над напречната греда. Като цяло темпото на игра не беше толкова високо и двата отбора бяха под равнището си от първата част.

При една добра акция на домакините Салах развинти Алаба в наказателното поле, но Вайналдум попречи на своя съотборник. Последва атака на Байерн и нов изстрел на Гнабри, като този път топката мина много встрани от целта. 

След това и дейният Хамес Родригес пробва късмета си с левачката по земя, но колумбиецът не беше настроил мерника си. Домакините отвърнаха със силен, но неточен шут на Александър-Арнолд.

Пет минути преди края на редовното време пред Садио Мане се откри чудесна възможност, но Мануел Нойер спаси по фантастичен начин удара му с глава.


Ливърпул - Байерн Мюнхен 0:0


Ливърпул: Алисон, Матип, Фабиньо, Робъртсън, Александър-Арнолд, Хендерсън, Вайналдум, Кейта (Милнър - 76'), Салах, Мане, Фирмино (Ориги - 76')

Байерн Мюнхен: Нойер, Зюле, Хумелс, Алаба, Кимих, Тиаго, Мартинес, Хамес (Ренато - 88'), Коман (Рибери - 81'), Гнабри (Рафиня - 91'), Левандовски