Вълнуващите битки в най-популярното футболно първенство - Висшата лига на Англия, навлизат в своята финална фаза. От днес до 12 май ще се изиграят последните десет кръга на сезона.

Предстоят общо сто мача, които ще определят кой ще бъде шампион, който ще участва в европейските турнири и кой ще изпадне в Чемпиъншип.

 

1. Борбата за титлата

Ще приключи ли продължаващото близо три десетилетия очакване за титла на "Ливърпул", или "Манчестър Сити" ще стане първият отбор от десет години насам, който успява да защити трофея във Висшата лига? Това е големият въпрос този сезон.

"Ливърпул" все още не е ставал шампион в ерата на Висшата лига, а последната титла на петкратния първенец на Европа датира от 1990 г. Мърсисайдци влизат в последните десет кръга с точка аванс пред "Сити" на върха в класирането, но с по-лоша голова разлика - 64:15 срещу 75:20 за "гражданите".

На хартия двата отбора имат сходна като трудност програма до края, като ще имат по два мача с отборите от топ 6. В момента средната позиция на десетте тима, които "Ливърпул" ще срещне, е 12.7, а на оставащите съперници на "Сити" - 12.1.

"Ливърпул" ще домакинства на третия "Тотнъм" (31 март), който с девет точки пасив все още запазва шансове да се включи в надпреварата за титлата, и на шестия "Челси" (14 април), който води ожесточена битка с "Арсенал" и "Манчестър Юнайтед" за място в топ 4.

"Сити" също посреща "Тотнъм" - на 20 април, а четири дни по-късно му предстои дерби с "Манчестър Юнайтед" на "Олд трафорд".

Ключова роля в битката за титлата ще има и участието в Шампионската лига. "Ливърпул" гостува на "Байерн" на 13 март след нулево равенство на "Анфийлд". Ако английският отбор продължи напред, потенциалните му два мача в четвъртфиналите ще са преди и след двубоя с "Челси".

"Сити" до голяма степен изглежда сигурен за следващата фаза. Тимът на Пеп Гуардиола посреща "Шалке" на 12 март след победа с 3:2 в Гелзенкирхен. "Гражданите" продължават напред и за Купата на Англия, където им предстои гостуване на "Суонзи" (16 март) в четвъртфиналите.

Полуфиналите ще се играят на 6 и 7 април. Това означава, че ако "Манчестър Сити" стигне до финалната четворка, домакинският му мач с "Кардиф" на 6 април ще бъде отложен, което допълнително ще сгъсти програмата на шампионите.


2. Борбата за топ 4

Битката за четвъртото място се очертава не по-малко оспорвана и вълнуваща от тази за титлата. "Арсенал" е на челна позиция преди последните десет кръга. Тимът на Унай Емери има 56 точки - само с една повече от "Манчестър Юнайтед". "Челси" е трети с 53 точки, но и с мач по-малко (срещу "Брайтън").

"Тотнъм" дълго време изглеждаше сигурен за място в топ 4, но ситуацията се промени след две поредни загуби. "Шпорите" имат 60 точки и с оглед предстоящите гостувания на "Ливърпул" и "Сити" както могат да се окажат замесени в битката за титлата, така и да останат извън зона "Шампионска лига".

За "Арсенал" и "Челси" все още е налице втори път към най-силния клубен турнир, тъй като продължават напред в Лига Европа. Това ще утежни програмата им, докато европейските ангажименти на "Юнайтед" по всяка вероятност ще приключат следващата седмица."Тотнъм" гледа уверено към четвъртифналите в Шампионската лига след победата с 3:0 над "Борусия" (Дортмунд).


3. Борбата за оцеляване

Новакът "Фулъм" и каращият втори сезон в елита "Хъдърсфилд" изглеждат обречени да изпаднат. Те заема последните две места в класирането, като изостават съответно с осем и 13 точки от спасителната 17-а позиция.

Друг от новаците - "Кардиф", е другият отбор в зоната на изпадащите. Уелският тим има 25 точки, а пред него са "Саутхемптън" и "Брайтън" с по 27. "Бърнли" и "Кристъл палас" имат по 30 точки, а със своите 31 "Нюкасъл" също е част от битката за оцеляване.

На хартия "Бърнли" имат най-тежка програма, като настоящата усреднена позиция на оставащите му съперници е 8.4. Следват "Кардиф" и "Саутхемптън" с по 9.5 и "Брайтън" с 10.5, като последните имат и мач по-малко. Най-благоприятна изглежда ситуацията при "Палас" (11.2) и "Нюкасъл" (11.3).


4. Последната квота за Европа

Ако "Сити" или "Юнайтед" спечелят Купата на Англия, седмата позиция ще осигури място в Лига Европа. Най-сериозните претенденти за званието най-добър отбор извън Голямата шестица, са новакът "Уулвърхемптън" и "Уотфорд".

Двата отбора имат по 40 точки, като "вълците" имат минимално предимство в головата разлика - 35:35 срещу 39:40. След тях с по 36 точки се нареждат "Евертън" и "Уест хем". С шансове са още "Лестър" с 35 точки и "Борнемут" с 34.

 

5. В най-добра форма

"Манчестър Юнайтед" е отборът в най-добра форма в момента. "Червените дяволи" изживява ренесанс, откакто Оле Гунар Солскяр замени Жозе Моуриньо, и в предишните десет кръга спечели 26 от възможните 30 точки.

"Сити" е на втора позиция с 24 точки в този период. Следват "Ливърпул" с 21 и "Арсенал" с 19. "Тотнъм" и "Бърнли" са спечелили по 18 точки в последните си десет мача във Висшата лига.


6. В най-лоша форма

"Хъдърсфилд", който отдавна изглежда примирен със съдбата си, очаквано е на дъното в класацията за момента форма. "Териерите" са спечелили само четири точки в последните си десет мача.

"Брайтън" също се намира в лоша форма след добрия старт на сезона и взе само шест точки в последните десет кръга. След "чайките" се нареждат "Фулъм" (7 т.), "Борнемут" (8 т.), "Лестър" (10 т.) и "Кардиф" (11 т.).


7. Контузиите

"Уест Хем" започва финалната част от сезона с най-много контузени играчи - 9. "Чуковете" обаче се надяват четирима от тях да се завърнат скоро - Марко Арнаутович, Фабиан Балбуена, Карлос Санчес и Уинстн Рийд.

"Манчестър Юнайтед" има осем футболисти извън строя - Андер Ерера, Хуан Мата, Джеси Лингард, Неманя Матич, Антони Марсиал, Матео Дармиан, Фил Джоунс и Антонио Валенсия.

"Манчестър Сити" е с шестима контузени, сред които Фернандиньо, Еймерик Лапорт, Джон Стоунс и Габриел Жезус. Очаква се и четиримата да се завърнат на терена в средата на март.

В "Ливърпул" четирима играчи са аут заради травми - Джо Гомес, Деян Ловрен, Роберто Фирмино и Алекс Окслейд-Чембърлейн. Очаква се първите двама да са готови за игра в средата на март. Ситуацията с глезена на Фирмино все още не е ясна, а Окслейд-Чембърлейн едва ли ще се завърне преди май.


8. Златната обувка

За разлика от миналия сезон, когато Мохамед Салах чупеше рекорд след рекорд, този път битката за голмайсторския приз е доста оспорвана. Египетската звезда на "Ливърпул" отново е част от надпреварата. Той има 17 попадения, като изостава с едно от лидера Серхио Агуеро ("Ман сити").

Голмайсторът на "Арсенал" Пиер-Емерик Обамеянг е трети с 16 гола. Завърналият се след контузия Хари Кейн ("Тотнъм") имат 15, а Садио Мане от "Ливърпул" е с 14.


9. Златната ръкавица

Бразилецът Алисон, за когото "Ливърпул" плати 72.5 милиона евро, е фаворит за отличието за най-добър вратар. Единственият му реален конкурент е сънародникът му Едерсон от "Манчестър Сити".

Алисон е допуснал най-малко голове - 15, и има най-много "сухи мрежи" - 16. Едерсон е допуснал 20 попадения и има 13 "сухи мрежи". Рекордът за най-много срещи без допуснат гол - 24 на Петер Чех, едва ли ще бъде подобрен и този сезон.


10. Мениджърите на фокус

Оставащите десет кръга ще са решаващи за бъдещето на няколко мениджъри. Един от тях е Оле Гунар Солскяр, който "Манчестър Юнайтед" взе под наем от "Mьолде". Бившият нападател на "червени дяволи" подобри няколко рекорда и постигна 12 победи и две равенства в 15-те си мача начело на тима във всички турнири. Цялата общност около клуба иска той да получи постоянен договор, но не е ясно накъде ще се насочи ръководството.

В същото време изглежда все по-малко вероятно Маурицио Почетно да остане в "Тотнъм". Аржентинецът е обект на интерес от големите клубове в Европа. В навечерието на финалната част от сезона той заяви, че "шпорите" вероятно се нуждаят от друг "магьосник".

Много несигурно е и бъдещето на Маурицио Сари в "Челси", чийто авторитет на "Стамфорд бридж" беше тотално подкопан със скандала с вратаря Кепа Арисабалага. В "Евертън" Марко Силва също не се представя според очакванията въпреки положителния старт на сезона.

На 38 години Скот Паркър получи десет мача, за да докаже, че заслужава мениджърския пост във "Фулъм", който се е насочил стремглаво към Чемпиъншип. В "Лестър" се надяват на завръщане към по-бляскавите дни с назначаването на Брендън Роджърс.

 

Материал на "Дневник"