Ливърпул е категоричен фаворит да спечели Шампионската лига, когато се изправят срещу Тотнъм на финала в Мадрид на 1-и юни, смята бившият нападател на английския национален отбор и в момента телевизионен коментатор Гари Линекер.

Линекер, който прекара три сезона в Тотнъм между 1989-а и 1992-а година, посочи разликата от 26 точки в класирането и 4-ото място на бившия му отбор като огромна пропаст между двата отбора.

"Генерално погледнато - отбор срещу отбор, Ливърпул има по-добрите футболисти", казва Линекер в интервю за вестник Таймс. "Те завършиха с повече от 20 точки преднина над Тотнъм през този сезон, така че е трудно да се каже, че Тотнъм е фаворит. Но както знаем много добре, най-добрите отбори не винаги печелят. И това е едно от нещата, които правят футболът толкова специален спорт."

Но 58-годишният бивш голмайстор на Световно първенство не пропусна да поздрави мениджъра на Ливърпул Юрген Клоп за успешното изграждане на отбор, който си има свой собствен облик. И също така подчерта, че Шпорите трябва да инвестират в отбора, за да вървят в крак с амбициите на мениджъра си Маурисио Почетино.

"Kлоп е много ентусиазиран, страстен мъж", заяви Линекер. "И този отбор на Ливърпул много отговаря на неговата личност - много динамичен отбор, с огромна енергия. Без съмнение той е много интелигентен. Той е брилянтен футболен човек, който показва своята страст."

"Ясно е, че Почетино e един от най-добрите мениджъри в световния футбол, но Спърс се нуждаят от инвестиции и той ми го каза сам. Треньорът трябва да бъде подкрепен, защото иска да върви напред. И подозирам, че ако не го подкрепят от ръководството с нови футболисти, трудно ще го задържат в клуба".

Toтнъм не са подписали с нито един нов футболист в последните два трансферни периода, като клубът е принуден да се ограничава доста в харченето, след като се премести на нов стадион и разходите нараснаха. Почетино от своя страна, намекна, че може да напусне, ако клубът не може да се противопостави на най-големите отбори и не е конкурентен за титла.

"Това наистина е много важен момент за Тотнъм", добави Линекер. - "Те трябва да решат какви ще бъдат като клуб. Дали ще се движат напред и да бъдат клуб, който може да се състезава в други финали на Шампионската лига, а не само да се радват на еднократно участие на това ниво, завърши Линекер.