Отминалият сезон в английската Висша лига беше много интересен. Борбата за титлата продължи до последния кръг и в резултат на това Манчестър Сити изпревари Ливърпул с едва една точка. Да, мърсисайдци отново останаха разочаровани, но сега се готвят за финал в Шампионска лига срещу Тотнъм. Sportskeeda направи пет извода как "червените" се класираха за втори пореден решаващ мач за Ушатата и отново се превърнаха сред най-великите клубове в Европа. Там където им е мястото.

5.Отлична трансферна политика

Ливърпул имаше добър сезон 2017/18, когато Мохамед Салах, Роберто Фирмино и Садио Мане се намираха в луда форма. Но в защитата имаше много пробойни. Имаше нужда от подкрепление и бяха купени Алисон Бекер и Върджил ван Дайк. Двамата издигнаха отбора на ново ниво. Благодарение на тях Ливърпул се стабилизира. Отличен ход на Юрген Клоп, който знаеше от какво точно има нужда тимът му.

4.Ван Дайк – най-добрият защитник в Англия

Изминалия сезон Ван Дайк най-накрая доказа, че е най-добрият на позицията си във Висшата лига. След като премина на "Анфийлд", се издигна на ново ниво и се превърна в лидер в отбраната. Точно такъв човек липсваше на Ливърпул през последните години. Последният претендент за званието е Джейми Карагър. Сега той има достоен наследник. В допълнение холандецът помага и в атака и има няколко ключови гола.

3.Садио Мане – най-подценяваният нападател в Англия

Садио Мане не е сред големите медийни продукти в света на футбола.   Едва ли ще се превърне в такъв. И това е странно. Всеки, който е гледал сенегалеца в действие, ще потвърди, че говорим за нападател от световна класа. В Ливърпул се превърна в опасен играч, който постоянно тормози противниковите защити. Отбеляза 22 гола във Висшата лига, но отново на преден план са Мохамед Салах и Роберто Фирмино. Впрочем, Мане няма нищо против това, просто си е такъв човек. Но наистина трябва да се спре да бъде подценяван.

2.Юрген Клоп – един от най-големите треньори за всички времена

Високото напрежение на Юрген Клоп, неговата страст към футбола и харизмата, го направиха един от най-популярните треньори. Преживява всяка секунда с отбора и яростно защитава футболистите си. Той е универсален специалист. Когато е необходимо, ще окаже натиск върху играчите и ще изстиска максимума от тях. Вдъхновява отбора по време на мачове и в бъдеще го очакват много победи. Оказа се, че е идеалният мениджър за Ливърпул.

1.Нова ера на господство на Ливърпул

Въпреки триумфира на Манчестър Сити, Ливърпул може да се гордее със сезона в Англия. Не само, че през цялото време мърсисайдци притискаха Манчестър Сити на Пеп Гуардиола, но имат шанс да спечелят и Шампионска лига. Беше трудна кампания за "червените", но имаха време да се възстановят за финала с Тотнъм. Да, Ливърпул става все по-силен с всяка изминала година при Клоп и последните резултати показват, че отново са сред водещите отбори във Висшата лига.