Европейският шампион Ливърпул спечели трудното гостуване на Залцбург в Австрия с 2:0 и така се класира за 1/8-финалите на Шампионската лига.

Мачът бе съдбовен за гостите, тъй като при поражение можеше да отпаднат още в груповата фаза на турнира, но все пак момчетата на Юрген Клоп показаха характер и стигнаха до крайния успех в срещата.

Кейта откри за "червените" в 57-ата минута, а минута по-късно Салах удвои аванса на отбора си и "уби" каквато и да е било интрига в този мач.

След този двубой Ливърпул финишира като лидер в Група Е от Шампионската лига с 13 точки на сметката си, докато австрийците завършват трети с едва 7 пункта и през пролетта ще играят на 1/16-финалите, на Лига Европа.


Срещата започна активно за домакините и още в първите минути австрийците организираха доста опасна атака и се наложи Ван Дайк да се намесва и да спира пробив на Халанд.

Малко след това Алисон бе на мястото си и отрази силен удар на Мвепи, но след това дойдоха и моментите на гостите.

Салах пропусна да вкара сам срещу Станкович и опропасти страхотен голов шанс за „мърсисайдци”.

В 7-ата минута австрийците стигнаха до нов шанс чрез Минамино, но ударът му бе спасен от Алисон.

В 20-ата минута гостите имаха три отлични голови шанса. Първо обаче Станкович успя да блокира удара на Мане, а след това бранител на „биковете” спря топката след удар на Кейта.

В крайна сметка тя попадна в Александър-Арнолд, който я прати високо над напречната греда.

В 25-ата минута Алисон отрази хубав удар на Халанд, а пет минути след това Салах бе непокрит в наказателното поле и направи огромен пропуск, след като не нацели вратата.

До почивката и двата тима имаха по един шанс, но домакините пропуснаха чрез Минамино, който стреля неточно, а гостите чрез Кейта, чийто удар бе спасен от Станкович.

Второто полувреме започна доста интензивно и с доста положения.

В 47-ата минута Ловрен сякаш игра с ръка в наказателното си поле, а домакините имаха претенции за дузпа, но такава не бе свирена.

Салах на два пъти от добра позиция не успя да се разпише, а в 50-ата минута удар на Халанд премина покрай целта.

Все пак гостите стигнаха до гол аванс в 57-ата минута чрез Кейта, който получи много елегантно подаване от Мане в наказателното поле и с глава насочи кълбото във вратата.

Шокът за домакините бе пълен, след като точно минута по-късно гостуващият тим стигна и до втори гол.

Салах се възползва от грешка на противников бранител и напредна, а след това с удар от много малък ъгъл "финтира" излезлия да го пресрещне противников вратар и вкара кълбото в мрежата. 

Последваха минути на затишие в които темпото на игра леко поспадна, но в 74-ата минута домакините бяха близо да върнат обратно интригата.

Удар на Минамино, който бе изключително опасен, бе блокиран по погрешка от негов съотборник и така Залцбург пропусна добър шанс, а минути след това от перфектна позиция в наказателното поле Салах пропусна да направи преднината на гостите класическа и Станкович направи добро спасявне. 

До самия край на мача така и не се стигна до повече попадения, като гостите изпуснаха два добри шанса да увеличат аванса си. 

Залцбург - Ливърпул 0:2 
0:1 Кейта 57
0:2 Салах 58

Залцбург: Станкович, Вьобер, Онгуене, Улмер, Кристенсен, Мвепу, Юнузович (68 - Дака), Шоболшай, Миномино, Хван, Халанд (75 - Окугава)

Ливърпул: Алисон, Ловрен (53 - Гомес), Ван Дайк, Робъртсън, Александър-Арнолд, Хендерсън, Кейта (87 - Ориги), Вайналдум, Салах, Мане, Фирмино (75 - Милнър)