Година по-късно митичният „Анфилд” пак трябва да изиграе своята главна роля за Ливърпул. Отново насреща е испански клуб в реванш от елиминациите на Шампионската лига. Първият двубой в Мадрид протече изцяло по вкуса на Диего Симеоние – ранен гол за Атлетико, глуха защита в остатъка от срещата и 1:0 краен резултат в полза за дюшекчиите. Въпреки че мачът се доигра пред вратата на Ян Облак, мърсисайдци отправиха едва един удар в очертанията.

Загубата в Испания даде началото на тежка серия за Ливърпул. Най-напред мърсисайдци бяха на косъм от загуба у дома от Уест Хем, но в крайна сметка спечелиха. Дни по-късно бе претърпяно поражение с 0:3 като гости на Уотфорд, което сложи край на амбициите на червените да запишат цял сезон без загуба във ВЛ. Ливърпул отпадна и от ФА къп след загуба с 0:2 на "Стамфорд Бридж" от Челси, а в събота дори Борнемът трябваше да бъде обръщан у дома.

В същото време Атлетико Мадрид продължава да изпитва трудности в печеленето на своите срещи, но е без загуба вече в 6 поредни двубоя. След 1:0 над Ливърпул последва победа над Виляреал, както и равенства с Еспаньол и Севиля. Интересно е, че само срещу мърсисайдци бе запазена суха мрежа в последните пет двубоя.

През сезона Ливърпул има само успехи на „Анфилд” и едно равенство с Наполи в Шампионската лига. На свой ред Атлетико е посредствен гост, като в Ла Лига е с едва три успеха на чужд терен. В турнира на богатите далеч от дома победа бе постигната само срещу Локомотив в Москва.

Диего Симеоне обаче вече знае рецептата за успех срещу Клоп и неговото атомно нападение. Сухата мрежа в Мадрид е много ценна за Атлетико, а при гол за испанците в Англия задачата на домакините ще бъде да върнат цели 3. На магическия "Анфилд" дори това не е невъзможно, след като през миналата година Барселона си тръгна с наведена глава от Мърсисайд. Стражът Алисон е голямата липса на домакините, затова те ще трябва да са една идея по-стабилни и съсредоточени в отбрана. За Атлетико под въпрос е нападателят Алваро Мората, той може да бъде сменен от Диего Коста.

Историята сочи, че Ливърпул е спечелил 14 от общо 28 сблъсъка в Европа, в които е загубил първата среща като гост. Това ще рече точно 50% успеваемост. Атлетико също е доказан турнирен боец. Дюшекчиите са загубили само 5 от последните си 29 мача на международната сцена, при 18 успеха и 6 хикса. Ако вземем под внимание най-скорошните 10 кампании, в тях Атлетико има 5 финала в Европа - 2 от тях са в ШЛ и още 3 в Лига Европа.

Също така според традицията дюшекчиите само веднъж са отпадали след победа у дома в първата среща. Това се случи срещу Ювентус точно преди година, когато Атлетико спечели с 1:0 у дома, но на реванша бе отстранен, припомня "Тема спорт". Сега хората на Чоло ще се опитат да избегнат същия сценарий, разчитайки най-вече на вещите намеси на един от най-добрите вратари в света.

„Дюшекчиите са в ръцете на Ян Облак”, акцентира в. „Марка” преди реванша, визирайки безспорните невероятни качества на словенеца. Той вече се опази сух в първия мач, но в реванша ще му бъде още по-трудно срещу звездното нападение на домакините - Салах, Фирмино и Мане. В миналото обаче Ян Облак е правил куп чудеса в ШЛ - бил е непробиваем срещу Байерн на Гуардиола и Барса с триото Меси, Луис Суарес, Неймар. „Ето защо словенецът е едно от най-големите оръжия за Симеоне преди реванша”, анализират испанските медии.