След мачовете от последния есенен кръг на Първа лига има две жалби срещу съдийството, призна председателят на Съдийската комисия на БФС Петър Петров. Те са от Етър и от Лудогорец, но ще се разгледат на заседанието в четвъртък, когато изтича срокът за подаване на писма.

"По отношение на мача ЦСКА - Лудогорец искам да кажа, че има доклад на съдийския наблюдател. Предстои заседание на Съдийската комисия в четвъртък по този въпрос. Ще се разглеждат неговите грешки, както и на всички в бригадата. Ако ме питате за лично мнение, не съм доволен от работата му по дисциплинарния контрол. Най-голямата му грешка е непоказването на червен картон на Александър Барт за предотвратяване на очевидна голова възможност. Такова е мнението и на наблюдаващия от УЕФА Марк Бата, каза Петров.

Той припомни, че в последните две години докладите на съдийските наблюдатели се получават по електронен път, но няма как самите доклади да предизвикат наказание. Комисията се събира и ги разглежда. Правилникът за Футболното съдийство на БФС обаче е доста суров, каза още шефът на реферите. И докато в Европа просто забравят въпросния съдия за известно време, тук се налагат наказания.

От 5-и до 12-и февруари ще се проведе традиционният зимен семинар на съдиите от професионалния футбол- ръководещи и помощници в Първа лига, както и международните рефери. След заседанието на изпълкома на БФС миналата седмица Борислав Михайлов заяви, че трима-четирима души оказват натиск на съдиите, често и чрез други или трети хора, и дори ги нарече съдийски мениджъри. Петров беше попитан дали си има идея кого е визирал Михайлов:

"По-добре попитайте него. Аз нямам съмнения в съдиите, че изпълняват поръчки. За мене грешките им са от спортно-техническо естество. Има натиск върху тях, най-вече чрез медиите, обществен натиск. Искам да кажа, че от мене натиск няма и няма как да има, тъй като не е имало случай аз да се обадя преди четвъртъка, когато се правят назначенията, или след това, за да коментираме отсъжданията на който и да е съдия".

"А дали има натиск от клубовете, не искам да коментирам. Има органи, които трябва да следят за нерегламентирани контакти. Не мога да знам в обикновения живот кой с кого се среща, с кого пие кафе. Само искам да кажа, че в последните 6 месеца чух толкова обиди за себе си, че ако те бяха куршуми, аз щях да съм на решето".