УЕФА се съобрази с променената финансова ситуация при футболните клубове заради спирането на първенствата и турнирите в опит за спиране на разпространението на коронавируса.

Следствие на това европейската футболна централа удължи с един месец срока, до който клубовете трябва да се разплатят с други клубове, служители и да изчистят данъчни задължения, за да получат лиценз. По принцип срокът за изчистване на задълженията, за да се получи лизенз, е 30 март. Според новата разпоредба, предвид извънредната ситуация, срокът е удължен до 30 април.

"Извънредната ситуация, която е извън контрола на клубовете, се разглежда като форсмажорно обстоятелство. В резултат на това трябва да се регулира финансовият фейрплей", коментираха от УЕФА през ДПА, цитирани от "24 часа".

Тепърва се очаква да има сериозни финансови сътресения във футболните клубове поради невъзможността за генериране на никакви приходи по време на пълната футболна карантина, а в същото време - задължението за изплащане на заплати на футболисти, треньори и други служители