Слава, купища пари, луксозни автомобили и красиви жени. Такъв е животът на скъпоплатените футболисти от Висшата лига на Англия. Единственият проблем е, че всичко това продължава около 10 години, които за играчите минават като миг.

След като навършат 30 години, те влизат в графата "ветерани". Тогава мениджърите започват все по-рядко да разчитат на тях и един ден славните някога спортисти просто спират да бъдат професионални футболисти. Какво се случва след това?

Мнозина не успяват да продължат успешно живота си след спорта. Стават жертва на алкохола, хазарта, страстта към харчене на пари с широки пръсти. Други избират интересни начини да си изкарват хляба и инвестират още преди да са спрели с футбола. Вестник "Сън" разказва историите на няколко звезди.

Кондом с дъх на гуава

Фаустино Асприля беше брилянтен играч и подари на феновете на "Нюкасъл" незабравими моменти. Той се превърна в любимец на "Сейнт Джеймсис Парк" с техничните си изпълнения, някои от тях с дъх на гениалност.

Фаустино беше любимец на жените и се прочу с една доста откровена фотосесия. Затова никак не е случайно, че се включи в инициатива за раздаване на презервативи.

Асприля с охота разказва, че основната цел на кампанията е да се намалят случаите на нежелана бременност. Но е твърде вероятно и компанията за кондоми да е добавила парична сума, за да го ентусиазира за участие в проекта.

"Препоръчвам презервативи с дъх на гуава - съветва Асприля. - Като дете в двора ни имахме такова дърво и ароматът беше прекрасен."

Ще излезеш ли с мен?

Вратарят на "Мидълзбро" Виктор Валдес знае, че бъдещето е в информационните технологии.

Той инвестира в интернет приложение, чрез което всеки може да опита шанса си във виртуалните свалки. Сайтовете за запознанства стават все по-модерни в цял свят и милиони хора търсят любовта в глобалната мрежа.

Валдес все още е действащ футболист и дори успя да отчае нападателите на "Арсенал" при нулевото равенство с неговия отбор миналия уикенд.

Испанецът обаче е достатъчно прозорлив и вече мисли за живота си след края на спортната кариера.

Гориво на бъдещето

Мануел Фламини може да се окаже първият футболист, спечелил над 1 милиард евро. Но не от заплатите си като играч. Бившият полузащитник на "Арсенал" е инвестирал пари в компания за производство на левулинова киселина, която може да бъде заместител на петрола.

Фламини работи със съдружника си Паскуале Граната. "Учени ни казаха, че тази киселина е бъдещето и че чрез проучвания можем да се натъкнем на страхотно откритие и успех - разказва Фламини.

"Ние финансирахме проучванията, направени от Политехническия университет на Милано. След няколко месеца имахме технологията как да произвеждаме левулинова киселина в промишлени мащаби, евтино и ефективно. Патентовахме я."

В момента бизнесът с левулинова киселина в световен мащаб се изчислява на 30 милиарда долара.

Лий Бойър продава риба

Легендата на "Лийдс" Лий Бойър в момента търгува с риба. Още като футболист той е запален въдичар и обича да разпуска от напрежението с излети край реката. След това решава да се насочи към търговията и разширява бизнеса си във Франция.

"Свикнал съм да живея активно - разказва Бойър. - Харесва ми да пътувам и да се срещам с хора. Отворих нова страница в моя живот. Винаги съм имал план с какво искам да се занимавам, след като приключа с футбола."

Вълкът от "Тотнъм"

"Вълкът от "Уайт Харт Лейн" е новият прякор на Рамон Вега. Бившият играч на "Тотнъм" сега е успешен финансов консултант. Вега успешно върти милиони на борсите.

Той яростно критикува корупцията във футбола и дори имаше намерение да се кандидатира за шеф на ФИФА.

"Истината е, че закъснях и не успях да се подготвя добре за тази битка - признава Вега. - В нашия спорт има огромни проблеми и са нужни хора, които имат желание да работят за промяна."