Манчестър Сити разнебити с 4:0 Базел в Швейцария и докосва 1/4 финалите на Шампионската лига. След такъв първи резултат най-вероятно срещата-реванш ще бъде повече от протоколна. Головете за гостите забиха Гюндоган (14 и 53), Бернардо Силва (18), Серхио Агуеро (23). 

След тази гръмка победа Сити продължи наказателната си акция във Висшата лига и Европа този сезон.

Момчетата на Пеп Гуардиола играят страхотен футбол, който е наслада за окото и гарниран с много голове, като логично имат само две загуби от началото на сезона - срещу Шахтьор в Шампионската лига и срещу Ливърпул във Висшата лига.

Базел от своя страна тотално разочарова и не успя да победи още един гранд от Англия, след като тресна Ман Юнайтед в груповата фаза на турнира. Така Сити взе страхотна победа и почти си гарантира място на 1/4 финалите.


Базел започна надъхано срещата и още в началото можеше да вкара, но Оберлин не успя да преодолее Едерсон, останал сам срещу него. Малко по-късно домакините скочиха за дузпа, за съприкосновение между Оберлин и Отаменди, но такава не бе свирена.

Тези положения стреснаха "гражданите" и те веднага изнесоха играта в по-предни позици, където Илкай Гюндоган можеше да вкара, но нямаше шанс. В следващите минути гостите сериозно натиснаха и логично вкараха.

В 14-ата минута Кевин Де Бройне центрира остро от ъглов удар и Гюндоган на първа греда с глава прати топката в мрежата за 0:1.

Веднага след това попадение Щокер се озова сам срещу Едерсон, но в последния момент се забави и пропусна. Това бе наказано от Сити.

Гостите сътвориха страхотна контра, при която Стърлинг центрира в наказателното поле към Бернардо Силва, който след прехвърлящ удар и лек рикошет направи 0:2.

Това обаче не бе всичко и в 23-ата минута Серхио Агуеро с тупалка от границата на пеналта вкара за 0:3. Тук срещата определено бе решена, като в следващите минути действията се развиваха в средата на терена.

Гостите владееха инициативата и не даваха почти никакви шансове на домакините си. В края на полувремето Сити стигна до ново положение, но Кевин Де Бройне стреля над гредата.

Второто полувреме започна с приспивно темпо, като отново Сити спокойно разиграваше в средата на терена. В 54-ата минута обаче гостите отново изригнаха и след страхотен удар на Гюндоган от дъгата на пеналта се стигна до гол за 0:4.

Последваха няколко положенияза Базел, но домакините така и не успяваха да стигнат до почетно попадение. В същото време Гуардиола направи бързи смени с цел да запази водещите си играчи.

Домакините също се опитаха да променят нещо, но без успех, като действията още повече се накъсаха. В 74-ати минута Гюндоган получи топката в наказателното поле и бе близо до нов гол, но този път Вачлик спаси. До края Сити контролираше играта, не даде почти никакви шансове на домакините си и заслужено си взе победата.

Базел - Манчестър Сити 0:4

Голмайстори:

0:1 Гюндоган (14)
0:2 Бернардо Силва (18)
0:3 Серхио Агуеро (23)
0:4 Гюндоган (53)

Базел: Вачлик, Лакрое, Жака, Суши, Ланг, Фрай, Серей Дие, Риверос, Елиноси, Щокер, Оберлин

Манчестър Сити: Едерсон, Кай Уокър, Компани, Отаменди, Делф, Фернандиньо, Гюндоган, Де Бройне, Стърлинг, Бернардо, Агуеро