Собствениците на Манчестър Сити искат да разширят влиянието си във футбола с придобиването на нови клубове. Компанията "Сити футбол груп", в която 87% са притежание на кралската фамилия на Абу Даби, а останалите 13% - на две китайски фирми, проявява най-голям интерес към бързо развиващия се пазар в Азия.

"Сити футбол груп" е мажоритарен или едноличен собственик на четири клуба и има дялове в още два. Компанията притежава 100% от акциите на Манчестър Сити, австралийския Мелбърн Сити и наскоро закупения Атлетико Торке в Уругвай.

Собствениците на Сити имат дял от 80% в американския Ню Йорк Сити, който е съвместен проект с Ню Йорк Янкис. Дружеството притежава още 44.3% в испанския Жирона, както и 20% в японския клуб Йокохама Меринос.

"Много е вероятно да направим нови придобивки. За целта оглеждаме някои места по света. Съществуват много интересни пазари и стабилни първенства с добри отзиви, включително в Азия", каза търговският директор на "Сити футбол груп" Том Глик, цитиран от вестник "Дневник".

Той посочи Япония, Южна Корея и Индия като места с потенциал. По думите му обаче "здравето на футбола е в Китай", тъй като там играта се радва на голяма подкрепа от правителството, което превръща страната в "особено атрактивна дестинация за инвеститорите".

Китай си е поставил амбициозната цел да стане световна сила на национално ниво до 2050 г., като за целта ще бъдат открити 50 хиляди футболни академии до 2025 г. Мащабният план включва и спечелването на световното по футбол.

"Местното първенство вече е доста стабилно - с добра посещаемост и добра телевизионна гледаемост, така че сега е едно вълнуващо време за футбола в Китай. Това е един от пазарите, които следим, за да инвестираме", каза още Глик.

Наскоро "Сити футбол груп" отчете загуба от 71 милиона паунда за финансовата година.