Шампионът Манчестър Сити започна по отличен начин защитата на титлата си в английската Висша лига.

"Гражданите" демонстрираха страхотната си игра от миналия сезон и победиха с 2:0 като гост Арсенал в голямото дерби от 1-ия кръг, играно на "Емиретс".

Още в 14-ата минута Рахим Стърлинг откри резултата, а след почивката точен беше и Бернардо Силва, с което гостите сложиха точка на спора. През целия двубой възпитаниците на Пеп Гуардиола доминираха и си тръгнаха с трите точки от Лондон напълно заслужено.

В следващия кръг Сити е домакин на Хъдърсфийлд, докато за Арсенал отново има тежко изпитание – гостуване на Челси. Днешният мач пък беше първи за "топчиите" от 22 години насам без Арсен Венгер, но голяма разлика в представянето на отбора не се забеляза.  


Унай Емери заложи в стартовия състав на две от новите попълнения – защитникът Сократис Папастапопулос и младият опорен халф Матео Гендузи. Атаката поведе Пиер-Емерик Обамеянг, подпомаган от Месут Йозил, Аарън Рамзи и Хенрих Мхитарян. Привлечените през лятото Стефан Лихтщайнер и Лукас Торейра останаха резерви, до тях беше и Александър Лаказет.

Рияд Марез дебютира за Манчестър Сити във Висшата лига от 1-ата минута. Бернардо Силва и Серхио Агуеро също получиха титулярно място от Пеп Гуардиола, докато Венсан Компани, Николас Отаменди, Кевин Де Бройне и Габриел Жесус седнаха на пейката.

Първият удар в мача отправи Аарън Рамзи, но право в ръцете на Едерсон. После Сити натисна и на Петър Чех на два пъти му се наложи да се намесва. Първо ветеранът изби остро центриране на Кайл Уолкър, после спаси мощен удар на Рахим Стърлинг в близкия ъгъл. След почти четвърт час игра тоталното превъзходство на "гражданите" си каза думата. Рахим Стърлинг пое топката от ъгъла на наказателното поле, проби до пеналта, откъдето с изстрел точно до гредата откри резултата – 1:0! 

И след попадението шампионите продължиха да контролират играта, организираха разнообразни атаки по двата фланга и през центъра, докато представянето на лондончани беше колебливо и Пиер-Емерик Обамеянг оставаше изолиран в предни позиции. В 21-ата минута Чех едва не си вкара комичен автогол. Матео Гендузи върна към вратаря, който се опита да намери свой съотборник, но твърде нескопосано и сантиметри го разделиха от срамния момент. В 27-ата минута Рияд Марез можеше да открие головата си сметка за Сити.

Той стреля от фаул на чудесна позиция, но Чех изби. При добавката Аймерик Лапорт беше близо до удвояване на преднината за гостите, но отново вратарят беше на мястото си и изчисти. В края на полувремето Марез потърси далечния ъгъл, но мерникът му изневери. Арсенал създаде първото си опасно положение малко след това, но далечният шут на Обамеянг излезе в аут.

След почивката Сити продължи да доминира и удар на Агуеро беше избит от защитник. Това накара Емери да вземе мерки и пусна в игра Александър Лаказет за сметка на Аарън Рамзи. Този ход за малко да даде резултат секунди по-късно. Френският стрелец отправи удар от границата на наказателното поле, но не намери целта. След час игра Сити можеше да сложи точка на спора. Гендузи допусна елементарна грешка, позволи на Агуеро да излезе сам срещу Чех, но ветеранът спаси.

Вторият гол обаче падна секунди по-късно. Бенжамен Менди намери непокрития Бернардо Силва на точката за дузпата и той с чудесен завършващ удар покачи на 2:0 за "гражданите"! До края не падна нов гост и гостите стартираха сезона с отлична победа. 

Арсенал – Манчестър Сити 0:2

Голмайстори: 0:1 Стърлинг (14), 0:2 Б. Силва (64)

Арсенал: Чех, Белерин, Сократис, Мустафи, Мейтланд-Найлс (35-Лихтщайнер), Гендузи, Джака (70-Торейра), Мхитарян, Рамзи (55-Лаказет), Йозил, Обамеянг
Мениджър: Унай Емери

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Лапорт, Менди, Бернардо Силва, Фернандиньо, Гюндоган, Марез (59-Де Бройне), Стърлинг (87-Сане), Агуеро (79-Жесус)

Лондон, ст.: "Емиретс"
Съдия: Майкъл Оливър
Жълти картони: Сократиа, Джака (Арсенал); Стърлинг, Де Бройне (Сити)