Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола изрази увереност, че клубът няма да бъде санкциониран от Европейската футболна асоациация (УЕФА) с изхвърляне от евротурнирите. Преди двубоя с Челси от 16-ия кръг във Висшата лига, каталунецът беше помолен да говори и по тази тема.

В началото на седмицата "Скай спортс" и "Дейли телеграф" съобщиха, че "гражданите" могат да бъдат извадени от следващото издание на Шампионската лига. Причината е нарушаването на правилата за финансов феърплей, като британските медии се позовават на разкритията на Football Leaks.

"Няма да бъдем извадени от евротурнирите. Така мисля, защото моят президент и изпълнителният директор на клуба ми обясниха ситуацията и аз им вярвам", каза Гуардиола, цитиран от "Дневник". Мениджърът все пак уточни, че ако Сити получи санкция клубът ще се съобрази с нея.

Преди три седмици от европейската футболна централа обявиха готовност да отворят наново стари случаи за нарушаване на финансовия феърплей, ако се появят нови доказателства.

"Единствено мога да обявя, че работим по случая. Разглеждаме ситуацията. Имаме отделен независим орган, който се е заел с разследването. Съвсем скоро ще имаме отговорите на въпросите какво ще се случи в този съвсем конкретен случай", обяви президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Подобна санкция беше наложена през март 2016 г. на Галатасарай. Тогава турският клуб беше изваден от евротурнирите за една година.

По информация на германското списание Der Spiegel, което периодично публикува разкритията на Football Leaks, Манчестър Сити е нарушил финансовия феърплей със 188 милиона евро през 2014 г.

Собственикът на клуба шейх Мансур е обвинен, че покрива загубите със "счетоводни хватки". Твърди се, че "гражданите" заобикалят финансовия феърплей с изкуствено завишени спонсорски сделки със свързани и приближени до собствениците компании.