Манчестър Сити се върна на победния път във Висшата лига, след като спечели с 3:1 срещу Евертън у дома. 

Така Гражданите поне временно отново поведоха в класирането с 44 точки, 2 повече от Ливърпул, който утре приема Манчестър Юнайтед в голямото дерби. Пеп Гуардиола пък се наслади на първи домакински успех над мърсисайдци. 

На „Етихад” Гражданите бяха ефективни, като Габриел Жезус прекъсна сушата си с две попадения, а и Рахийм Стърлинг се разписа. 

Евертън може да съжалява, че пропусна няколко чисти ситуации, от които можеше да направи нещата на терена съвсем различни. Карамелите остават с 24 точки в средата на класирането. 


Пеп Гуардиола направи 3 промени в състава на Манчестър Сити, като интересното е, че дори Рахийм Стърлинг остана на пейката. Там бяха и възстановените Серхио Агуеро и Кевин де Бройне. Сане, Марез и Жезус бяха тримата в атака. За Евертън Марко Силва започна с петима в отбрана. Курт Зума стартира вместо Идриса Гей, а Калвърт-Люин се появи вместо Тио Уолкот. 

Началото бе равностойно без сериозни положения. Гостите бяха добре подредени в своята половина, а съвсем логично Гражданите имаха инициативата и владееха топката. 

Първото положение обаче, бе на сметката на Карамелите. В 15-ата минута Лука Дин получи шанс да пробие в наказателното поле, след  което центрира, но на далечната греда ударът от въздуха на Ричарлисон не бе точен. 

Това бе сериозен пропуск, който се оказа важен, тъй като домакините се активизираха. В 21-ата минута Пикфорд показа отличен рефлекс и отрази отклонена топка от съотборника си Майкъл Кийн. Секунди след това шампионите поведоха. Сане изведе Жезус на добра позиция и бразилецът показа хладнокръвие, за да вкара първия си гол в Лигата от 4 месеца!

Попадението увеличи увереността на домакините и Лапорт стреля над целта с глава. Марез пък накара Пикфорд да се избива удара му. Домасините доминираха и заслужено водеха на почивката. 

Скоро след  нея нещата за тях станаха още по-добри. В 50-ата минута Сане получи свободен отляво, центрира отлично и с глава Габриел Жезус вкара отново, за да увеличи преднината. 

Марко Силва реагира веднага и пусна Уолкот и Луукман и Евертън се върна в мача. Лука Дин центрира и Калвърт-Люин отклони с глава, след което топката се удари и във Фабиан Делф. 

Радостта на гостите обаче бе кратка, защото по-малко от 3 минути, след като влезе в игра, Рахийм Стърлинг се възползва от подаване на Фернандиньо и направи 3:1 след удар с глава. Това бе 9-ият му гол за сезона в първенството. 
 
Последвата две чисти положения за гостите, които пропуснаха да върнат интригата. Ричарлисон и Уолкот не бяха точни, след като се оказаха на отлични позиции, за да дойде и завръщането на Кевин де Бройне, който записа първо участие от  месец и половина. 
 
В оставащите минути гостите потърсиха гола, но така и не стигнаха до него и в крайна сметка допуснаха поражение на „Етихад” след 3 поредни равенства на стадиона на Ман Сити. 
 
Манчестър Сити – Евертън 3:1
 
1:0 Жезус 22
2:0 Жезус 50
2:1 Калвърт-Люин 65
3:1 Стърлинг 69
 
Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Лапорт, Отаменди, Делф, Гюндоган, Б. Силва, Фернандиньо, Сане (66 Стърлинг), Марез (75 Де Бройне), Жезус
Евертън: Пикфорд, Коулман (57 Луукман), Кийн, Мина, Зума, Дин, Гомес, Бернард (57 Уолкот), Сигурдсон (81 Дейвис), Калвърт-Люин, Ричарлисон