Шансовете на Манчестър Сити да изпревари Ливърпул и да триумфира за втора поредна година с титлата във Висшата лига зависят до голяма степен от представянето на Кевин де Бройне. Според мениджъра на "гражданите" Пеп Гуардиола белгиецът има ключова роля за амбициите на тима.

След срещата от третия кръг на ФА къп с Родъръм, която Сити спечели със 7:0, Гуардиола изрази надежда Де Бройне да остане здрав до края на сезона. Заради две контузии в коляното халфът пропусна общо 19 мача и се завърна наскоро.

"Много пъти съм ви казвал колко важен е Кевин за нас. Без него това, което сторихме през миналия сезон, едва ли щеше да е възможно", каза Гуардиола, цитиран от "Дневник". От началото на сезона белгиецът има 10 мача, в които записа два гола и две асистенции. Той игра през уикенда срещу Родъръм и подаде за първото попадение в двубоя.

Сити изостава от Ливърпул с четири точки в битката за титлата, но преди няколко дни победи червените в директен мач на "Етихад". До края на сезона тимът приема и останалите тимове от топ 6 на своя стадион и няма гостуване на някой от тях.

"През миналия сезон той игра прекрасно, но сега се надявам, че ще повтори представянето си във втората половина от годината, защото ние наистина се нуждаем от него. Хубавото е, че е свеж, ще даде още мотивация на отбора, а и много креативност пред вратата на съперниците", каза още Гуардиола.

В първия сезон на Гуардиола като мениджър на "гражданите" Де Бройне вкара седем гола и даде 21 асистенции в 49 срещи във всички турнири. В шампионския сезон на Сити халфът беше с много голям принос за спечелването на титлата във Висшата лига и Купата на лигата. Той завърши с 12 гола и 21 асистенции в 52 мача, а после направи и силно световно първенство.