Манчестър Сити направи сериозна крачка към защита на титлата си, побеждавайки Лестър с 1:0 в двубой от английската Висша лига, игран на стадион "Етихад".

Момчетата на Пеп Гуардиола доминираха и контролираха играта през почти цялото време, но така и не успяваха да разпечатат пазената от Каспер Шмайхел врата. Удар с глава на Серхио Агуеро срещна напречната греда, но топката не премина голлинията.

Двайсетина минути преди края на редовното време пасивните "лисици" бяха наказани от кинжалния изстрел на Венсан Компани. Белгиецът стреля свирепо извън наказателното поле и намери горния десен ъгъл, пращайки в див екстаз зрителите по трибуните.

Кръг преди края на сезона Манчестър Сити събра 95 точки и се върна на първото място в таблицата, оставяйки втория Ливърпул (94 пункта) зад себе си. Лестър е девети с 51 точки. В неделя Манчестър Сити гостува на спасилия се Брайтън, докато Ливърпул посреща Уулвърхемптън.


Първата напрегната ситуация беше създадена от гостите, но Венсан Компани реагира адекватно след хубавия пробив на Перейра и шута с левачката. Сити отвърна с бърза акция и зрелищен изстрел на Фодън, завършил право в ръцете на Шмайхел.

Постепенно "гражданите" наложиха териториален превес и играта се водеше почти изцяло в половината на Лестър, който обаче успяваше да се справи в решителните моменти с набезите на шампионите. Манчестърци натиснаха още по-свирепо и на два пъти имаха претенции за дузпа, които правилно не бяха уважени от арбитъра Майк Дийн. 

Половин час след началото на мача Серхио Агуеро получи страхотна възможност при изпълнение на корнер, но топката се отби в напречната греда и беше избита от Шмайхел, без да премине голлинията.

Статистиката в края на първата част показа близо 60% владеене на топката от домакините, които имаха общо седем изстрела срещу само един на техния предпазлив опонент.

След почивката Рахим Стърлинг отправи удар с глава, но позицията на тялото му не беше правилно и топката прелетя високо в аут. Англичанинът реши да пробва с левия крак, но шутира слабо и неточно по земя. Преди да изтече един час игра Илкай Гюндоган отправи хубав фалцов удар, минал покрай лявата греда.

При една от редките атаки на Лестър Мадисън стреля силно, но неточно, а в основата на акцията беше защитникът Хари Магуайър, който демонстрира завидно спокойствие в наказателното си поле.

Двайсетина минути преди края на редовното време Шмайхел спаси удар на Агуеро отблизо, но нямаше какво да стори секунди след това при снаряда на Венсан Компани извън наказателното поле. Капитанът на Сити заби кълбото право в горния десен ъгъл със страховита тупалка, която "взриви" целия стадион.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/CDH-vJx5Ong" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

В 87-ата минута Лестър можеше да попари домакините след бърза контраатака, завършена от Ихеаначо. Той шутира технично с левия крак, но кълбото мина покрай страничната греда.


Манчестър Сити - Лестър 1:0

1:0 Венсан Компани - 70'