Голям скандал е на път да разбуни духовете в световния футбол. Причината са обвиненията на президента на Ла Лига Хавиер Тебас към Манчестър Сити за милионите, които "гражданите" хвърлят на трансферния пазар.

Председателят на Съвета на директорите на "Етихад" – Халдун ал-Мубарак, обвини Тебас в лицемерие и косвено нападна испанските грандове Барселона и Реал Мадрид.

"Той казва, че сме изкривили пазара? Лицемерието в тези думи е доста иронично. Първо, нека разгледаме историята на трансферите в Ла Лига, в която доминират два клуба. Г-н Тебас трябва да погледне назад към цените на футболистите. Луиш Фиго, Зинедин Зидан... Тези огромни сделки къде се осъществиха? В Топ 10 на трансферите няма нито един състезател на Манчестър Сити. Ето защо не приемам думите му сериозно. Винаги гледам фактите", заяви ядосаният бос на английския шампион.

"Ще се радвам да говорим с факти, нямам време за други неща. Реалността показва, че не сме купували най-скъпия футболист във Висшата лига. Нямаме най-скъпия вратар, нито защитник, халф или нападател. Нашата лига е най-добрата в света, имаме най-успешните клубове. Това е специално първенство. Да се върнем към г-н Тебас. Това не е атака срещу Манчестър Сити, а срещу Висшата лига. Надявам се хората да разберат това. Знам, че хората не искат да защитават нас, но нека защитят шампионата ни", добави  Халдун ал-Мубарак.

Gol.bg отправи поглед към най-скъпите футболисти в историята, за да извади фактите на показ. Ясно е, че първите две места се държат от Неймар (222 млн. евро) и Килиан Мбапе (180 млн. евро), които ПСЖ купи съответно от Барселона и Монако. В Топ 10 наистина няма състезател на "гражданите", а каталунците и Реал имат по двама такива. Това са Филипе Коутиньо (160 млн. евро) и Осман Дембеле (145 млн. евро). Кристиано Роналдо и Гарет Бейл пък преминаха на "Бернабеу" за по 100 млн. евро.

Сделките за Фиго (2000 г.) и Зидан (2001 г.) бяха на стойност съответно 62 млн. евро и 77,5 млн. евро и цените бяха рекордни за времето си. Най-голямата покупка на Сити е Кевин Де Бройне, за когото Волфсбург получи 75 млн. евро през 2015 г. Сумата нарежда белгийската звезда на 18-та позиция сред най-скъпите играчи в историята.

Най-скъпият футболист в Англия пък е халфът на Манчестър Юнайтед Пол Погба (105 млн. евро). На останалите позиции това са Кепа Арисабалага (Челси, 80 млн. евро), Върджил ван Дайк (Ливърпул, 85 млн. евро) и Ромелу Лукаку (Манчестър Юнайтед, 85 млн.).