Бившият мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън е безспорният №1 по брой спечелени титли във Висшата лига. Славният шотландец е извеждал "червените дяволи" до трофея цели 13 пъти.

Далеч зад него са "старите приятели" Арсен Венгер и Жозе Моуриньо, които по ирония на съдбата делят второто място с по три триумфа. Във фолклора на шампионата остават най-вече коментарите на Специалния към французина.

"Ще те срещна на улицата и ще ти разбия главата" е една от заканите на Моуриньо към Венгер, който пък често беше описван от чепатия португалец като "воайор" в борбата за титлата. В интернет дори се беше появило закачливо видео с намека, че всъщност двамата са гаджета и изпитват силна обич един към друг, гарнирана с люта ревност...

Да се върнем към трофеите: Пеп Гуардиола е четвърти с две отличия, а по едно имат Кени Далглиш, Мануел Пелегрини и четирима италианци - Карло Анчелоти, Роберто Манчини, Клаудио Раниери и Антонио Конте.

Когато обаче говорим за спечелени точки средно на мач, Фърги отстъпва лидерската позиция на човека, който го надигра в два финала (2009 и 2011 година) на Шампионската лига с Барселона - Пеп Гуардиола. 

Каталунецът, който изведе Манчестър Сити до две поредни титли с общ сбор 198 точки, печели по 2.42 точки средно на мач в английския шампионат за три кампании, показва статистика на сайта 90min.com. 

Сър Алекс Фъргюсън е втори в класацията с 2.16 точки средно на мач, а зад него са Антонио Конте с 2.14, Жозе Моуриньо с 2.10, Карло Анчелоти с 2.07, Юрген Клоп с 2.06, Роберт Манчини с 2.05, Арсен Венгер с 1.96, Луиш Фелипе Сколари с 1.96 и Гуус Хидинк с 1.94 точки средно на мач.

Любопитното е, че за последните два сезона Гуардиола направи нещо, което сър Алекс никога не е постигал. Пеп изведе Сити до рекордните 18 шампионатни победи във всяка една от кампаниите.

Куриозното е, че най-голямата разлика (19 точки) между шампиона и вицешампиона е именно между манчестърските противници през сезон 2017/18, когато "гражданите" завършиха далеч пред "червените дяволи", водени тогава от "голямата уста" Жозе Моуриньо.