Благодарение на вратаря си Клаудио Браво, Манчестър Сити надви Ливърпул и спечели трофея „Къмюнити Шийлд”, с който на практика се открива сезона на Острова. 

90-те минути завършиха 1:1, а при дузпите чилиецът, който и в редовното време направи серия отлични спасявания, отрази изстрела на Джорждино Вайналдум, за да осигури успеха с 5:4. 

Това е 6-о подобно отличие за Гражданите, докато Червените имат 15, но не са го печелили от 2006. Хората на Юрген Клоп имаха предимство в срещата, като удариха 2 греди, но пропуснаха да вземат успеха. Феновете им обаче могат да бъдат обнадеждени. 

Съставът на Ливърпул бе доста солиден, като Дивок Ориги замени Садио Мане сред титулярите и действаше в атака заедно с Мохамед Салах и Роберто Фирмино. За Сити Рахийм Стърлинг водеше атаката, а на пейката започнаха Серхио Агуеро, Габриел Жезус и Едерсон. 

Първото положение бе за шампионите, след като в 4-ата минута Стърлинг отне от Гомес, но успя да набере скорост и подаде вляво на Сане, който обаче излезе твърде встрани и ударът му под ъгъл бе неточен. Ливърпул отговори с остър удар на Салах, но малко покрай вратата в 10-ата минута. 

Неприятното за Сити бе контузията на Сане след влизане от Александър-Арнолд, като на негово място влезе Жезус, след което секунди по-късно Гражданите поведоха. Свободен удар бе върнат от Стоунс пред вратата, Давид Силва също отклони зад себе си и Стърлинг от чиста позиция реализира, макар и да стреля в тялото на Алисон. 

Последва амбициозен опит на Салах, но от твърде малък ъгъл. Малко след  това Стърлинг отново остана сам и стреля, но вратарят на Червените се справи. Мърсисайдци имаха инициативата, но трудно създаваха положения. Темпото не бе особено високо и в крайна сметка паузата дойде при аванс за Небесносините. 

Втората част започна без смени и с удар над вратата от Жезус. Ориги опита късмета си за Червените, но след рикошет Браво се справи. Последва натиск на Ливърпул и Ван Дайк стреля в гредата, след което Сити изчисти. Салах също нямаше късмет, пращайки топката в левия стълб. Стърлинг пък пропусна сам срещу вратаря, след като се замота. 

Ливърпул обаче играеше по-добре и минути след това египетската звезда отново стреля, но Браво се справи. Натискът на мърсисайдци обаче даде резултат. След центриране топката бе отклонена към Ван Дайк на далечната греда, той много елегантно я подаде с крак пред вратата, където Матип отблизо нямаше как да пропусне и вкара с глава за 1:1. 

В 83-ата минута Ливърпул бе близо до победата. Поредната отлична атака завърши с подаване към Кейта, който бе на чиста позиция пред вратата, но ударът му от около 14-15 метра бе спасен от Браво. Прехвърлящият удар на Салах пък мина малко над целта. 

Драмата стана пълна в 92-ата минута. Тогава Салах се измъкна на чиста позиция и стреля, но Стоунс блокира. Звездата на Ливърпул направи добавка с глава и изглеждаше, че това ще бъде гол, но точно пред голлинията Кайл Уокър с невероятна намеса успя да избие. Браво спаси и удар на Шакири, след което предстояха дузпи. 

При тях Вайналдум се пропука при второто изпълнение, докато Гюндоган, Бернардо Силва, Фодън, Зинченко и Жезус бяха категорични, което осигури и триумфа за хората на Пеп Гуардиола. 

Ливърпул – Манчестър Сити 1:1 (4:5 след дузпи)
 
0:1 Стърлинг 12
1:1 Матип 77
 
При дузпите
 
Шакири 1:0
Гюндоган 1:1
Вайналдум Браво спасява
Б. Силва 1:2
Лалана 2:2
Фодън 2:3
Чембърлейн 3:3
Зинченко 3:4
Салах 4:4
Жезус 4:5
 
Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд (68 Матип), Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо (68 Кейта), Хендерсън (79 Лалана), Вайналдум, Ориги (79 Шакири), Салах, Фирмино (79 Окслейд-Чембърлейн)
Манчестър Сити: Браво, Уокър, Стоунс, Отаменди, Зинченко, Родри, Давид Силва (60 Гюндоган), Де Бройне (89 Фодън), Сане (10 Жезус), Бернардо Силва, Стърлинг