Манчестър Сити започна ударно новия сезон във Висшата лига, след като помете Уест Хям с 5:0 насред неговия „Лондон Стейдиъм”. 

Гражданите не бяха толкова впечатляващи в играта си, но въпреки това нанизаха 5 гола, 3 от които на Рахийм Стърлинг. Габриел Жезус и Серхио Агуеро вкараха другите два, а феновете видяха на 3 пъти и намесата на ВАР. 

Това бе 15-и пореден успех за състава на Пеп Гуардиола, като започна по шампионски кампанията и със сигурност стресна конкурентите си и показа, че няма да сдаде лесно титлата. 

В състава на шампионите изненадващо Серхио Агуеро остана на пейката, а Габриел Жезус стартира в нападението. Бернардо Силва също не започна. За домакините рекордната покупка Себастиан Алер действаше в предни позиции, а и Джак Уилшър бе сред титулярите. 

Домакините започнаха със самочуствие и владееха повече топката. В 7-ата минута Лансини падна в наказателното поле притиснат от Родри, но дузпа правилно не бе отсъдена. 

Риад Марез бе много опасен в дясната зона на атаката и в 11-ата минута алжирецът се освободи и стреля към далечния ъгъл, но Фабиански спаси. Играта на шампионите обаче изобщо не бе впечатляваща в първите минути. Последва нов опит на Марез, но този път с удар покрай вратата, преди Гражданите да поведат. 

В 25-ата минута Уокър спринтира отдясно, получи зад гърба на защитата и върна от аутлинията към близкия ъгъл. Иса Диоп успя да докосне топката, но след това тя се отклони и в Габриел Жезус, който даде аванс на шампионите. 

Последва стъписване в редиците на домакините и Сити установи контрол, но трудно създаваше положения. Чуковете обаче съвсем не правиха нищо в нападение, като в една ситуация Алер стреля, но бе с гръб към вратата и нямаше как да затрудни Едерсон, така че паузата логично дойде при аванс за шампионите. 

След почивката обаче гостите се развихриха и отказаха противника. Рахийм Стърлинг направи 2:0 в 51-ата минута след пас на Де Бройне. Малко след това той асистира на Габриел Жезус, който вкара на празна врата, но попадението бе отменено с намесата на ВАР заради много тънка засада. 

Ключовият момент в мача вероятно бе в 72-ата минута, когато Едерсон направи двойно спасяване срещу Хавиер Ернандес и Лансини. Малко след това всичко свърши, защото Стърлинг отбеляза с прехвърлящ удар, като голът пак бе проверен от ВАР, но зачетен. 

Серхио Агуеро се появи в игра за последните 20 минути и в 85-ата минута получи възможност да изпълни дузпа след нарушение срещу Марез. Ударът на аржентинеца бе спасен от Фабиански, но видео-асистент съдията нареди ново изпълнение заради навлизане на Деклан Райс по-рано в наказателното поле. При новия си опит Кун не сбърка. 

В добавеното време Стърлинг оформи хеттрика си, отново изведен зад защитата. Така Манчестър Сити спечели и 5-ото си гостуване на „Лондон Стейдиъм” при голова разлика 22:1 и постави много въпросителни относно Чуковете. 

Уест Хям – Манчестър Сити 0:5
 
0:1 Жезус 25
0:2 Стърлинг 51
0:3 Стърлинг 75
0:4 Агуеро 86 дузпа
0:5 Стърлинг 91
 
Уест Хям: Фабиански, Фредерикс, Балбуена, Диоп, Кресуел, Райс, Уилшър (56 Снодграс), Антонио (46 Форналс), Лансини, Андерсон (66 Хавиер Ернандес), Алер
Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Лапорт, Зинченко, Давид Силва (80 Фодън), Родри, Де Бройне (79 Гюндоган), Стърлинг, Марез, Жезус (69 Агуеро)