Манчестър Сити спечели за трета поредна година турнира за Купата на Лигата в Англия, след като надигра на финала на “Уембли” Астън Вила с 2:1. Тимът на Хосеп Гуардиола реши до голяма степен всичко до 30-та минута на срещата, когато вкара два пъти чрез Серхио Агуеро (20) и Родри (30). В края на първата част Мбвана Самата (81) върна един от головете, но бирмингамци нямаха много шансове да се върнат в мача. Чак в последните минути Бьорн Енгелс разтресе гредата. 

Това бе 5 трофей за Сити в турнира в последните 7 години, а още по-впечатляващото постижение е за Пеп Гуардиола, който спечели 21-вия си финал от общо 25, в които е водил отбори. 

Двубоят започна по мечтан начин за Манчестър Сити и още в 19-та минута хората на Хосеп Гуардиола поведоха в резултата. Родри прати 35-метров пас към дясната част на наказателното поле на Вила, където Фил Фоудън свали с глава към Серхио Агуеро, който пък отблизо нямаше как да сбърка за 1:0.

Докато се окопитят бирмингамци получиха и втори гол. След половин час игра Родри бе изпуснат от защитата на Вила при центриране от ъглов удар и насочи топката във вратата за втори път - 2:0 за Сити. Астън Вила имаше претенции, че не е трябвало да бъде отсъждан ъглов удар за Сити, но попадението бе зачетено, тъй като в “правомощията” на ВАР не стоят разглежданията за корнери.

Изглеждаше, че Сити ще се прибере на почивка с прекрасен аванс, когато в края на първото полувреме страхотна грешка на Джон Стоунс доведе до гол за Вила. Защитникът на “гражданите” загуби баланс при наглед лесна ситуация и позволи топката да бъде продължена към Ел Гази. Той прати прекрасно центриране в наказателното поле, а там Мбвана Самата с летящ плонж направи 1:2. Феновете на Астън Вила, сред които и Принц Уилям, се размечтаха за велик обрат, но след почивката Сити контролираше събитията. 

Опитните играчи на Пеп Гуардиола държаха повече топката и създадоха няколко изгодни положения, но така и не успяха да вкарат трети гол. Ситуации се откриха пред Агуеро и Родри. 

В 88-та минута Вила беше на сантиметри от изравнителен гол. След центриране от ъглов удар Бьорн Енгелс надскочи бранителите на Сити и насочи топката застрашително към вратата. Клаудио Браво обаче показа прекрасен рефлекс и донесе успеха на “гражданите”.

Астън Вила - Манчестър Сити 1:2

0:1 Серхио Агуеро 20’

0:2 Родри 30’ 

1:2 Мбвана Самата 41’ 

Астън Вила: Ниланд, Жилбер, Енгелс, Мингс, Таргет, Луис, Накамба, Елмохамади (70 - Трезеге), Грийлиш, Ел Гази (70 - Хурикейн), Самата (80 - Дейвис)

Манчестър Сити: Браво, Уокър, Стоунс, Фернандиньо, Зинченко, Родри, Гюндоган (58 - Де Бройне), Фоудън, Д. Силва (77 - Б. Силва), Стърлинг, Агуеро (83 - Жезус)