През 60-те, 70-те и 80-те години над 58 000 се събирали на Олд Трафорд. В началото на 90-те, след нещастието на Хилсборо Докладът на Тейлър изисквал от най-големите английски отбори да сложат седалки във всички сектори.

 Големия план за реконструиране, създаден през 60-те е завършен и стадионът бил просто перфектен, но Юнайтед бил по-популярен от всякога и редуцирания капацитет от 44 000 бил много малък.

Това довело до допълнително разширяване през 1995-6 с конструкцията на гигантската северна трибуна, побираща 26 000, което увеличило капацитета на близо 56 000. Северната трибуна, достигаща 200 фута височина имала 4 издигащи се кули и най-големия конзолен покрив в Европа.

Тази масивна, мрачна структура се издигала над игрището, плашейки противниковите отбори. Построяването струвало 19 милиона, но също подслонил отличният музей Юнайтед на три етажа и блестящото помещение за трофеи, също ресторантът Ред Кафе и два реда административни ложи.

Южната трибуна е главна за Олд Трафорд. На нея се намирали резервните скамейки, директорските, телевизионните и полицейските контролни кабинки, административни групи, също така и луксозни ресторанти. Тук наклонът на редовете е под различен ъгъл от останалата част на стадиона, което я прави по-ниска от другите трибуни.

Интересното е, че първите 20 и няколко реда около четирите страни на терена са под нивото на улицата. Южната трибуна е рядко показвана по телевизията, тъй като в нея се намират телевизионните кабини, които гледат на север.

Тунелът, по който излизат играчите би трябвало да е по средата на тази трибуна, но през 1993 г. бил преместен в югозападния ъгъл. Стария тунел все още съществува и се отваря при специални случаи и при обиколки на стадиона.


Източната трибуна била дом на непримиримите K-Stand фенове (повечето от тях са се преместили в Стретфорд Енд), както и на феновете на гостуващия отбор в югоизточния ъгъл и буферната зона. Някога е била позната като Скорборд Енд (Scoreboard End), заради голямото табло, намиращо се там, на което се отбелязвал резултата до края на 60-те, когато било заменено от електронно. Наскоро старото табло беше заменено от две модерни табла във всеки ъгъл на северната трибуна.

Допълнително са построени нови редове в източния край през януари 2000, достигайки капацитет от 61 000. От външната страна има голяма цветна стъклена фасада, подобна на модерен офис блок. Тук стои статуята на Сър Мат Бъзби, паметна плоча и прочутия часовник възпоменаващ мюнхенската катастрофа на 6-ти февруари 1958 г. Тук се намира и огромният фен шоп, в който има всякакви видове клубни стоки.

Много хора винаги ще познават западната страна на терена като легендарния Стретфорд Енд. В дните преди да бъдат сложени седалки в Стретфорд Енд са се събирали почти 20 000 правостоящи фенове, които били сред най-шумните във Великобритания. Измерено е, че ревът на тълпата е бил по-силен от излитащ Джъмбо Джет. Седалки били сложени през 1993, а през Август 2000 били добавени нови редове, достигайки капацитет от 68 217.

В западната трибуна се намирал секторът, в който седели семействата на играчите, а под ъгълът се намирала съблекалнята тунелът. Можете да видите много знамена закачени над горната тераса направени от фенове на Юнайтед за да дразнят противниците си. Има и статуя на нападателя Денис Лоу, познат като “Краля на Стретфорд Енд”.

Олд Трафорд беше домакин на полуфинал на европейското първенство през 96 г. На 28 Май 2003 г. стадионът имаше честта да е домакин на финала на Шампионска Лига между Милан и Ювентус, който завърши 3:2 в полза на Милан след изпълнение на дузпи и 0:0 след продължения. Много хора претендират, че атмосферата на Олд Трафорд не е същата като едно време. Иронична е легендата за атмосферата на Олд Трафорд, която изкарва туристите отчасти виновни за влошаването й. Сър Алекс Фергюсън често се оплаква от липсата на пеене и ниския шум, затова горната част на западната трибуна е означена като сектор за пеене в опит да се пресъздадът миналите дни.

В момента се планира да се запълнят северо-западния и североизточния ъгъл, достигайки капацитет от 75 000. Разширяването на южната страна не е в близкото бъдеще, заради ограниченото пространство около стадиона. Близката железопътна линия може да бъде преместена, но клуба трябва да купи поне 50% от близките къщи и да ги разруши. Все пак дългосрочния план за стадиона остава реконструирането на южната трибуна в стил подобен на северната, със запълнени ъгли, което ще направи капацитета 92 000 седящи места.

Олд Трафорд е несъмнено една от най-великите и най-известната спортна арена в света. В ера, в която много клубове се местят от остарелите си домове и макар, че през годините се е променил до неузнаваемост, магията на Олд Трафорд ще продължи да съществува. В деня на големия мач атмосферата е толкова добра, колкото е на всеки стадион в световния футбол. Театърът на мечтите е най-големия клубен стадион във Великобритания и е подходящ дом за най-известния футболен клуб в света.

Текст: Manutd.bg