Милан разби с 3:0 Каляри в мач от 23-ия кръг на Серия "А", игран на стадион "Сан Сиро".

Успехът за "росонерите" беше напълно заслужен и още в 13-ата минута Лука Чепители си вкара автогол. Малко по-късно Лукас Пакета откри головата си сметка за "червено-черните", а след почивката Кшищоф Пьонтек вкара дежурното си попадение, за да оформи крайния резултат.

Кирил Десподов дебютира в калчото, след като в 76-ата минута се появи на мястото на молдовеца Артур Йоница и заигра по левия фланг. Той игра няколко пъти с топката, но не успя да помогне на отбора си да предотврати тежкото поражение. 

С успеха Милан събра 39 точки и се върна на 4-то място. Точно зад "росонерите" с по 38 т. са Рома, Лацио и Аталанта, който приема възпитаниците на Дженаро Гатузо в следващия кръг. Каляри остава с 21 т., на 3 пункта от опасната зона. 


Новата звезда на Милан Кшищоф Пьонтек поведе атаката на отбора. Той беше подпомаган от Хакан Чалханоглу и Сусо. Друго новото попълнение на "росонерите" – Лукас Пакета, действа в средата на терена.

Кирил Десподов остана резерва за Каляри. В атака за сардинци бяха поставени Леонардо Паволети и Жоао Педро, който през есента се разписа във вратата на Милан в мач, завършил 1:1. Зад тях беше поставен Артур Йоница.

В 8-ата минута на мача Хакан Чалханоглу отправи истински снаряд от дистанция, но Алесио Краньо с чудесна намеса с една ръка изби. В 13-ата минута Милан поведе. Сусо нахлу отдясно в наказателното поле и стреля. Вратарят отново спаси, топката рикошира в тялото на Лука Чепители и влетя в мрежата за 1:0!

В средата на полувремето "росонерите" удвоиха преднината си чрез Лукас Пакета, който вкара дебютния си гол за 7-кратния първенец на Европа. Младият бразилец засече с едно докосване центриране на далечната греда на Давиде Калабрия и матира Краньо за 2:0! Малко по-късно и Кшищоф Пьонтек можеше да се разпише. Той открадна топката от защитник, напредна и стреля, но най-добрият на терена за гостите – вратарят Краньо, успя да избие.

В 27-ата минута Каляри можеше да се върне в мача. Симоне Падоин с хубаво центриране намери Жоао Педро и той засече с глава. Джанлуиджи Донарума обаче се справи с напечената ситуация и отрази с една ръка. След половин час игра Чалханоглу отново шутира отдалеч, но право в ръцете на Краньо.

Втората част започна с удар от дистанция на Пьонтек в аут. След час игра гостите изпуснаха златен шанс да намалят изоставането си. Лука Пелегрини центрира към Жоао Педро, но неговият удар беше спасен от Донарума. Последва добавка на бразилеца от непосредствена близост. Топката обаче се отби в горната греда, тупна пред голлинията, след което беше изчистена.

И 120 секунди по-късно Милан уби всякаква интрига в мача. Поредица от последователни грешки в защитата позволиха на Пьонтек да се озове на отлична позиция и с изстрел по земя покачи на 3:0 за домакините! По-късно Краньо спаси удар на Франк Кесие в близкия ъгъл.

В 76-ата минута настъпи дългоочакваният момент, след като Кирил Десподов дебютира в калчото, заменяйки Артур Йоница. Секунди по-късно Сусо можеше да покачи на 4:0 за Милан, но сам срещу вратаря не уцели вратата.

До края не падна нов гол и домакините спечелиха заслужено.  

Милан - Каляри 3:0 

Голмайстори: 1:0 Чепители (13-авт), 2:0 Пакета (22), 3:0 Пьонтек (63)

Милан: Джанлуиджи Донарума, Давиде Калабрия (66-Конти), Матео Мусакио, Алесио Романьоли, Рикардо Родригес, Франк Кесие, Тиемуе Бакайоко, Пакета, Сусо, Кшищоф Пьонтек (65-Кутроне), Хакан Чалханоолу (77-Борини)
Треньор: Дженаро Гатузо

Каляри: Алесио Краньо, Дарио Сърна, Лука Чепители, Фабио Пизаканте, Лука Пелегрини, Паоло Фараго, Симоне Падоин (68-Дейола), Артур Йоница (76-Десподов), Николо Барела, Жоао Педро (80-Брадарич), Леонардо Паволети
Треньор: Роландо Маран

Милано, ст.: "Сан Сиро"
Съдия: Федерико Ла Пеня
Жълти картони: Фараго (Каляри)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/2nlhpGlJV2o" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>