Галерия

Алешандре Пато Мачове: 150, голове: 63

Алешандре Пато Мачове: 150, голове: 63

Във футбола и живота са възможни промени. За съжаление, те не винаги водят към по-добро. Когато през 2012 г. в Милан започна глобална промяна на поколенията, никой не е предполагал, че преходът ще е толкова болезнен. През лятото, преди началото на сезона, си тръгнаха легендите Алесандро Неста, Дженаро Гатузо, и Кларънс Зеедорф. Година по-рано Андреа Пирло се премести в Ювентус като свободен агент. Освен това Силвио Берлускони беше принуден да продаде Тиаго Силва и Златан Ибрахимович. Онези, които смятаха, че клубът е попаднал в малка зона на турбуленция, грешаха. Оказа се дълбок и продължителен срив, от който още няма излизане.

Сред тези, които завършиха футболната си кариера през 2012 г., беше Филипо Индзаги: един от най-успешните голмайстори в Милано. Фактът, че нападател с неговите характеристики (неголеми физически данни, липса на скорост и особено техника), се превърна в истинска легенда, е доста парадоксален. Но на терена Супер Пипо притежаваше две много силни черти. Първата, невероятен голов нюх и прочит на играта. Второ, попадна в перфектно настроен механизъм, където Зеедорф, Пирло и Кака последователно даваха асистенции на него и Андрий Шевченко. Атакуващият потенциал на "росонерите" в този момент беше невероятен. (Тук е важно да отбележим, че втората черта на Индзаги в никакъв случай не намалява първата, както мнозина се опитваха да го изкарат).

Веднъж Дженаро Гатузо каза, че всички голове на Пипо са резултат от маниакалното му отношение към футбола. Според него, нападателят внимателно е изучавал видео на съперниците си и в тренировките пробвал видяното. Може би, най-краткото и вярно изказване за него принадлежи на Йохан Кройф: "Индзаги изобщо не може да играе футбол! Той винаги е там, където е необходимо".

Когато сложи край на кариерата си, №9 в Милан остана празен. Оттогава до този момент осем различни нападатели се пробваха с тениската. И се надпреварваха чие представяне да е по-посредствено. Това накара медиите да определят №9 на "Сан Сиро" като прокълнат. Сега наред е нов доказан голаджия като Кшищоф Пьонтек. Полякът за нула време обра овациите на Ботуша с попаденията си за Дженоа и после за Милан. Това лято той получи "тежката" тениска, но дали ще последва съдбите на именитите си предшественици или ще сложи край на прокобата, превръщайки се в наследник на Индзаги?

Времето ще покаже, а в прикачената ни галерия можете да си припомните колко големи имена се провалиха с №9 в Милан за последните години.