Само 2 дни делят най-добрия български мотоциклетист в клас 1000cc Мартин Чой от старта на писта „Серес“, където се очаква да дебютира с новия си мотор BMW S 1000RR. Именно заради чисто новия си мотоциклет, още този уикенд Мартин ще има шанс да запише името си в световната история на моторните спортове. Това разкри самият пилот днес на специална пресконференция, заедно с партньорите си от ЕКО България, които ще го подкрепят за девета поредна година.

На 20 и 21 април българският шампион ще влезе в оспорвана надпревара с конкуренцията по време на Трети и Четвърти кръг от Източноевропейския Шампионат. Ако Чой запише първо място, това ще бъде първата в света победа на новия модел на BMW S 1000RR по време на официално състезание. През миналия сезон Мартин Чой смени три мотора, а стартът с новия е дългоочакван за него и екипа му. Моторът е с около 15 килограма по-лек от предишния и с около 20 конски сили по-мощен. 

„С нетърпение очаквам този уикенд защото това е моментът на истината. Звучи странно, но връзката състезател-мотор е нещо специално. Затова дори и сега изпитвам вълнение. В Серес ще покажем наживо „как се разбираме“ с новия BMW S 1000RR, имаме уверението на BMW SBK Official Team, че ще ни подкрепят с тяхната електроника. И се надявам да финиширам първи“, каза Мартин Чой. 

През миналата година най-добрият български мотоциклетист в клас 1000сс успя да защити републиканската си титла  за 24-ти път и да запише изключително успешно участие в най-трудното състезание за издръжливост – „24-те часа на Льо Ман“. В предстоящите предизвикателства за Мартин и екипа му през сезон 2019 отново е Световното първенство по мотоциклетизъм със стартове в Германия, Словакия и Малайзия.  

Търговският директор на ЕКО България г-н Василис Макрис пожела късмет на пилота на EKO BMW Motorrad Racing Team в предстоящите стартове. 

„За нас е чест да подкрепяме шампион като Мартин. Сигурен съм, че му предстои добър сезон. EКО e близо до спорта, а ние промотираме честната игра. Мартин е нашият посланик в инициативите ни за безопасност на пътя. Едно е да си бърз, а съвсем друго – да си спокоен докато шофираш. Можем да уверим Мартин, че ЕКО е зад гърба му, а другото зависи от него. Точно каквото искаме и от останалите водачи – да шофират разумно, а ние ще се погрижим за качественото гориво“, заяви търговският директор на ЕКО България Василис Макрис. 

На събитието беше представен и „следващият Чой“, който в момента се обучава с екипа на Мартин. 9-годишният Никола Мирославов – Коко е новата надежда в българския мотоспорт, категоричен е мениджърът на Чой Михаил Иванов. Последният забележителен успех на Коко е  първо място и лидерска позиция в Шампионата на Испания по Supermoto за деца във Валенсия преди броени дни. 

След пресконференцията Чой и компания се отдадоха на специална демонстрация. Шампионът записа показна обиколка на Sofia Karting Ring от 41.00 секунди, след което журналисти и партньори на екипа се пуснаха в картинг-предизвикателството „срещу Чой“. Целта им беше да запишат своята рекордна обиколка, а тестовото време беше това на Мартин с хендикап от 9 секунди – точно толкова, колкото са и годините на партньорството му с ЕКО България.